زمانی که یک ساختمان از نظر فنی و ضوابطی که مقرر شده مورد تأیید باشد مالک می تواند نسبت به اخذ گواهی پایان کار ساختمان اقدام نماید. حال برای اخذ این گواهی مراحلی بایستی طی گردد که در این مقاله به این موضوع پرداخته ایم.
گواهی پایان کار ساختمان
گواهی پایان کار به سندی اطلاق می گردد که نشان می دهد که ساختمان مطابق پروانه ساخت و نقشه تایید شده ساخته شده و تمامی ضوابط فنی، بهداشتی و سایر ضوابط مقرر در آن رعایت شده است. در واقع وظیفه نظارتی شهرداری بر رعایت مقررات ساختمان سازی با صدور مجوز ساخت آغاز می گردد که در این مجوز مواردی از قبیل تعداد طبقات، نوع اسکلت و… تعیین میگردد. پس از ایجاد بنا، شهرداری مطابقت بنای ایجاد شده با پروانه ساخت را بررسی می کند و بعد از احراز رعایت ضوابط، مباردت به صدور گواهی پایان کار ساختمان می کند.
مراحل اخذ گواهی پایان کار ساختمان چگونه است؟
ساخت و ساز در شهرها همواره تابع اصول و ضوابطی است که در مقررات مختلف قانون به آن ها اشاره شده است. مرجع نظارت بر رعایت اصول و ضوابط ساخت بنا، شهرداری ها هستند. اولین گام برای ساخت بنا، اخذ پروانه ساخت می باشد که شهرداری بعد از طی مراحل قانونی صادر میکند و آن را در اختیار مالکی که قصد ساخت بنا یا نوسازی بنا و یا اضافه کردن بنا به ساختمان موجود را دارد قرار می دهد. بعد از اخذ پروانه ساخت و ایجاد مستحدثات، شهرداری وظیفه نظارتی خود را با صدور گواهی پایان کار ساختمان اعمال می کند.
ضرورت لزوم اخذ پایان کار ساختمان
اخذ گواهی پایان کار ساختمان مزایای متعددی را برای مالکین در پی دارد. شاید مهم ترین فایده اخذ گواهی پایان کار این است که صدور سند مالکیت منوط به صدور به پروانه پایان کار ساختمان توسط شهرداری است. طبق ماده 22قانون ثبت اسناد و املاک همین که ملکی مطابق قانون در دفتر املاک به ثبت رسید دولت فقط کسی که ملک به اسم او ثبت شده و یا ملک مزبور به او منتقل گردیده و این انتقال نیز در دفتر املاک به ثبت رسیده است یا اینکه ملک مذکور از مالک رسمی اروا به او رسیده باشد، مالک خواهد شناخت. بنابراین با توجه به اینکه صدور سند مالکیت منوط به اخذ گواهی پایان کار است اهمیت این این گواهی را بیش از پیش نمایان می سازد. نداشتن گواهی پایان کار، نقل و انتقال املاک را نیز با مشکلات عدیده ای مواجه می کند. فقدان گواهی پایان کار تبعا موجب عدم صدور سند مالکیت برای ملک می گردد و خریداران به دلیل ریسک های موجود، سرمایه خود را صرف خرید چنین املاکی نمی کنند چرا که برای الزام خوانده به تنظیم سند رسمی چاره ای جز مراجعه به دادگستری و الزام خوانده به اخذ پایان کار، صورتمجلس تفکیکی و تنظیم سند رسمی ندارند لذا ترجیح میدهند سرمایه خود را در معرض ریسک قرار ندهند.
پروانه ساخت و کمیسیون ماده100قانون شهرداری
گفتیم که صدور گواهی پایان کار به منزله احراز ضوابط تعیین شده توسط شهرداری برای ساخت بنا می باشد. مطابق ماده100قانون شهرداری، مالکین املاک و اراضی در محدوده شهر یا حریم آن باید قبل از هر اقدام عمرانی یا تفکیک اراضی یا شروع ساخت از شهرداری پروانه اخذ کنند. ضمانت اجرای عدم اخذ جواز، ارجاع امر به کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری می باشد. چنانچه بنا بر خلاف اصول شهرسازی یا فنی یا بهداشتی ایجاد شده باشد حکم به تخریب بنا توسط کمیسیون مذکور صادر میگردد. در غیر این صورت اگر اصول مذکور رعایت شده باشدکمیسیون میتواند با صدور رای بر اخذ جریمه به ازای هر متر مربع بنای بدون مجوز، یک دهم ارزش معاملاتی ساختمان یا یک پنجم ارزش سرقفلی در صورت داشتن سرقفلی، هر کدام از آن مبالغ بیشتر بود را از متخلف دریافت کند و بلامانع بودن صدور گواهی پایان کار ساختمان را اعلام کند.
مدارک لازم برای گرفتن گواهی پایان کار ساختمان
- اصل و کپی سند مالکیت یا اجاره نامه ای که مربوط به اوقاف است.
- مدارک شناسایی (اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی مالک یا مالکین در صورت مشاع بودن ملک مورد نظر)
- اصل و کپی فیش پرداخت عوارض نوسازی طبق قوانین سال جاری
- کپی انحصار وراثت (در صورت فوت مالک و تقسیم آن در قالب ارث)
- کپی صورت مجلس تفکیکی اعیانی کلیه طبقات آپارتمان
- اصل و کپی عدم خلافی یا پایان کار قبلی
- کپی فیش برق و تلفن
- اصل و کپی پروانه ساختمانی
- اصل و کپی نقشه مصوب ممهور به مهر شهرداری
- تکمیل و ارائه فرم درخواست مبنی بر اخذ گواهی پایان کار
- فرم وکالتنامه در صورت انجام امور به وکالت
مدت زمان لازم برای اخذ گواهی پایان کار ساختمان
نمی توان زمان مشخص و دقیقی برای اخذ گواهی مذکور در نظر گرفت اما میتوان گفت چنان چه تخلفی از ضوابط صورت نگرفته باشد یک بازه زمانی 6 تا 8ماهه به طول می انجامد. بدیهی است در صورت احراز تخلف از ضوابط، طی این پروسه نیازمند زمان بیشتری خواهد بود.
مشاورین حقوقی ایرانلا
هر ذینفع پس از دستور افراز جهت درخواست فروش ملک مشاع و طی مراحل افراز در اداره ثبت، چنان چه اعتراضی به این تصمیم داشته باشد، می تواند ظرف 10 روز به دادگاه عمومی حقوقی محل وقوع ملک مراجعه کند و دادخواستی مبنی بر اعتراض تقدیم کند.در این رابطه مشورت و راهنمایی یک وکیل متخصص در امور ملکی می تواند تاثیر بسیار زیادی در روند کار داشته باشد.
در صورتی که قصد افراز یا تفکیک املاک خود و یا درخواست فروش ملک ورثه ای و یا ملک مشاعی را دارید با مطالعه این مطلب می توانید از جزئیات مراحل افراز در اداره ثبت مطلع شوید و در صورت هرگونه سوال در مورد مسائل ملکی و دعوای خلع ید و تصرف عدوانی می توانید با تیم حقوقی ایران لا ارتباط برقرار نمایید و از افراد خبره و متخصص ما در این زمینه مشاوره بگیرید.