یکی از مراجع قابل توجه ومهم در رابطه با انجام کارهایی از قبیل تنظیم وکالتنامه ، قراردادها و … که وجهه قانونی و مطمئن داشته باشد دفاتر اسناد رسمی است. عموما برای تنظیم وکالتنامه ها و توکیل و… به این دفاتر مراجعه می نمابند. در این نوشتار در رابطه با شکایت از دفاتر اسناد رسمی توضیحاتی ارائه شده است.
دفاتر اسناد رسمی
دفاتر اسناد رسمی یا به اصطلاح عموم دفترخانه و محضر مکانی است منتخب از طرف دولت برای تنظیم قراردادها و عقود و ثبت اسناد رسمی در ایران. این مجموعه زیر نظر قوه قضائیه و با نظارت ایشان مشغول به کار است بنابراین نهادی قانونی و موجه است. در واقع این نهاد رابطی بین قوه قضاییه و شهروندان بوده که امنیت موارد حقوقی شهروندان را به صورت قانونی تامین می نماید.
خدمات دفاتر اسناد رسمی
همانطور که پیشتر اشاره شد این نهاد وابسته به قوه قضاییه است و خدماتی قانونی برای شهروندان دارد که در زیر به مواردی از آن ها اشاره شده است:
- ثبت اسناد بر اساس قوانین و مقررات وضع شده توسط دولت
- ارائه مواد مصدق از اسناد ثبت شده
- تصدیق صحت امضاء
- قبول و حفظ اسناد امانتی
- ثبت معاملات شرطی و رهنی در قالب های متعدد
- ثبت معاملات اموال منقول
- ثبت معاملات اموال غیرمنقول
- ثبت وصیت در قالب های عهدی و تکمیلی
- و…..
شکایت از دفاتر اسناد رسمی
بر اساس اخبار منتشر شده در تیرماه 1402 قرار بر این بود جهت شکایت از دفاتر اسناد رسمی و سر دفتران و …. سامانه ای به همین منظور راه اندازی شود ولی تا کنون اقدامی در این باره صورت نگرفته است. از این رو جهت شکایت از دفاتر اسناد رسمی شخص شاکی بایستی با مراجعه حضوری به قسمت بازرسی کانون سر دفتران و دفتریاران اقدام به ثبت شکایت نماید همچنین شاکی می تواند با مراجعه به قسمت بازرسی نیز گزارشی مبنی بر شکایت را ثبت نماید. پس از ثبت شکایت، بازرسی ماموری را به دفتر خانه جهت رسیدی و بررسی موضوع شکایت ارجاع می دهد تا موضوع را بررسی و گزارش نماید. پس از بررسی موضوع توسط واحد بازرسی، این واحد شکایت را جهت رسیدگی به دادسرای انتظامی سردفتران ارسال می نماید.
ماده 32 قانون دفاتر اسناد رسمی در رابطه با شکایات
رسیدگی مقدماتی به شکایات و گزارشهای مربوط به تخلفات سردفتران و دفتریاران در اداره امور اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور انجام خواهد شد و اداره مزبور پس از رسیدگی موضوع را با اظهارنظر خود به دادسرای انتظامی سردفتران احاله مینماید.
ماده 34 آیین نامه قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران
تبصره – سازمان میتواند به هر نحو مقتضی اقدام لازم در خصوص حضور و غیاب سردفتران و دفتریاران را از طریق سامانه های مربوط اعمال نماید.پ – ظرف شش ماه از تاریخ تصویب این آییننامه صدا و تصویر طرفین سند را حین تنظیم اسناد ضبط و ذخیره نماید، به نحوی که حداقل یک سال پس از تنظیم سند قابل بازخوانی باشد.
تبصره – قصور و تقصیر سردفتر در انجام تکالیف بندهای مذکور که موجب بروز خسارت به هر یک از طرفین شود، موجب مسئولیت خواهد بود.
شکایت تلفنی از دفاتر اسناد رسمی
برای ثبت شکایت از دفاتر اسناد رسمی از طریق تلفن برای هر شهر تلفن های مختص به همان شهر وجود دارد که در زیر به آن ها اشاره شده است:
- تهران : 88705190-021 و 88705318-021
- اصفهان : 366144844 و 36621408 و 36621404 و 36621403
- فارس : 36319881 و 36319884 و 363319885 و 36319888
- آذربایجان شرقی : 33306680 و 33313100
- کرج : 32540012
- خراسان : 38459004-051 و 38419926-051
آدرس سایت برای شکایت از دفاتر اسناد رسمی
- تهران : portal.notary.ir
- فارس : fars-notary.com
- آذربایجان شرقی : eaz-notary.com
- کرج : notaryalborz.ir
- خراسان : khorasannotary.ir
آدرس بازرسی دفاتر اسناد رسمی در کلان شهر ها
- تهران : تهران – خیابان مطهری – مقابل سنایی – پلاک 273
- کرج : کرج – بالاتر از میدان طالقانی – انتهای خیابان میخک – نبش بوستان هفتم – روبروی پارک میخک و بازار روز میخک – کانون سردفتران و دفتریاران استان البرز
- نبریز : تبريز – دروازه تهران – ميدان استاد شهريار – ساختمان کانون سردفتران و دفترياران استان آذربايجان شرقی
- شیراز : قصرالدشت – بلوار میرزای شیرازی – نرسیده به منبع آب – نبش کوچه ۳ – کانون سردفتران ودفتریاران منطقه فارس
- اصفهان : اصفهان – خیابان نیکبخت شرقی – جنب بانک ملی
- خراسان : بلوار کلاهدوز- نبش کلاهدوز ۲۰/۱ پلاک ۱۱۰
ماده 73 شکایت از سردفتران و دفتریاران
- الف:رأی دادگاه انتظامی به فردی که تخلف انتظامی به او منتسب شده است و دادستان یا جانشین وی در استان به صورت الکترونیک ابلاغ می شود.
- ب: مجازات های انتظامی درجه 1 و 2 قطعی و از درجه 3 به بالا ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ حکم قابل تجدیدنظر است.
- پ: درخواست تجدیدنظرخواهی باید به دادگاه بدوی انتظامی ارسال شود، دادگاه بدوی پرونده را به انضمام درخواست مزبور با تصریح به رعایت مهلت تجدیدنظرخواهی به دادگاه تجدیدنظر انتظامی ارسال می دارد.
*تبصره :دادستان یا جانشین او مجاز به تجدیدنظرخواهی نسبت به کلیه آراء صادره بر محکومیت یا برائت متهم، ظرف مدت ده روز از تاریخ ابلاغ خواهد بود.*
موارد شکایت از دفاتر اسناد رسمی و سردفتران
- اشتباه در ثبت سند
- اشتباه در ثبت وکالت
- اخذ تعرفه مازاد از ارباب رجوع
- توهین به ارباب رجوع
- درگیری با مراجعه کنندگان
- و….
مشاورین حقوقی ایرانلا
با توجه به خدمات و توضیحات فوق بایستی عنوان نمود که وکلای این دفتر می توانند در مواردی همچون چگونگی شکایت از سر دفتر، تامین خواسته ، تامین دلیل، تفاوت تامین دلیل و تامین خواسته ،نفقه ،دفاع در مقابل درخواست نفقه، شکایت از قاضی، شکایت از ضابطین دادگستری، ثبت دادخواست، لایحه، مشاوره تخصصی و یا قبول وکالت و طرح دعوا و شکایت از وکیل دادگستری، شکایت از داور پرونده، اعتراض به دیوان عدالت اداری ، دستور توقف رای داوری مرجعی حرفه ای و تخصصی جهت احقاق حقوق موکلین باشند.
برای انجام این امر می توانید با تماس با گروه حقوقی ایرانلا درخواست مشاوره تلفنی و حضوری را داشته باشید.
پشتبانی تمام وقت، حق وکالت منصفانه، تجربه و سابقه بالا، تسلط کافی بر تمامی قوانین قضایی، وجدان کاری بالا و … همگی از مزایای بهره گیری از وکلای موسسه حقوقی قلمداد محسوب می شود.