برای اطلاع از تفاوت بین تامین دلیل و تامین خواسته ابتدا بایستی به تعریف و شرایط هر دوی این درخواست ها پرداخت. بین تامین دلیل و تامین خواسته تفاوت هایی وجود دارد که در این نوشتار به توضیح این موضوع یعنی تفاوت تامین دلیل و تامین خواسته پرداخته شده است.
تامین دلیل چیست؟
همانطور که در مقدمه اشاره شد تامین دلیل در واقع به معنای تامین امنیت دلایل و شواهد خواهان است که بیم تضییع و زایل شدن آن وجود دارد. به همین منظور خواهان می تواند برای حفاظت از دلایل خویش اقدام به تنظیم دادخواست تامین دلیل نماید تا از طریق مراجع قضایی بتواند دلایل را ثبت و مستند نماید.
دلایل تامین دلیل
- پیشگیری از تضییع یا دست کاری مدارک
- جمعآوری مستندات برای اثبات دعوا
- کمک به روند رسیدگی دعوا
- استناد به مدارک مستند در رسیدگی
تامین دلیل به تعریف قانون
تامین دلیل بر اساس ماده 149 قانون آیین دادرسی مدنی در مواردی است که شخص یا اشخاص ذینفع احتمال دهند که در آینده استفاده از دلایل و مدارک دعوای آنان از قبیل تحقیق محلی و کسب اطلاع از مطلعین و استعلام نظر کارشناسان یا دفاتر تجاری یا استفاده از قرائن و امارات موجود در محل یا دلایلی که نزد طرف دعوا یا دیگری است، متعذر یا متعسر خواهد شد، میتوانند از دادگاه درخواست تأمین آنها را بنمایند. مقصود از تأمین در این موارد فقط ملاحظه و صورتبرداری از این گونه دلایل است.
ادله تامین دلیل
همانطور که اشاره شد تامین دلیل جهت ثبت مدارک و شواهد موجود در دعوای خواهان و اشخاص ذینفع است. این دلایل و شواهد عبارتند از:
- تحقیق محلی
- کسب اطلاع از مطلعین
- استعلام نظر کارشناسان
- استعلام دفاتر تجاری
- استفاده از قرائن و امارات موجود در محل
- استفاده از دلایلی که نزد طرف دعوا یا دیگریست
- و….
تامین خواسته
در رابطه با تامین خواسته و شرایط آن به تعریف آن پرداخته شده.تامین خواسته اصطلاحی حقوقی است که تامین به معنای در امنیت قراردادن و خواسته هم که موضوعی است که خواهان نسبت به آن اقامه دعوی می نماید. تامین خواسته می تواند قبل از ثبت دادخواست و در مراحل دادرسی صورت بگیرد . با ثبت دادخواست تامین خواسته خواهان از مرجع قضایی خواستار توقیف مال شده و از مقام قضایی می خواهد که امنیت مال وی را تامین نماید. تامین خواسته در صورتی انجام می گیرد که بیم از بین رفتن مال و ایجاد ضررو زیان برای آن وجود داشته باشد.
شرایط تامین خواسته
صدور تامین خواسته و شرایط آن تابع شرایط خاصی است که در زیر به آن پرداخته شده است:
- خواسته بایستی قطعی باشد.
- خواسته باید دارای میزان معین باشد.
- خواسته بایستی واضح و مشخص باشد.
- خواسته خواهان بایستی مربوط به زمان حال باشد.
در چه دعاوی نمی توان درخواست تامین خواسته داد؟
در ادامه توضیحات تامین خواسته و شرایط آن بایستی به این موضوع اشاره نمود که آیا می توان نسبت به هر خواسته ای تقاضای تامین خواسته داشت؟ در اینجا بایستی به ماده 110 قانون آیین دادرسی مدنی اشاره نمود که در این زمینه اذعان می دارد :مستند به ماده ۱۱۰ قانون آیین دادرسی مدنی در دعاویی که مستند آنها چک یا سفته یا برات باشد و همچنین در مورد دعاوی مستند به اسناد رسمی و دعاوی علیه متوقف، خوانده نمیتواند برای تأمین خسارات احتمالی خود تقاضای تأمین نماید.
نسبت به چه مالی می توان درخواست تامین نمود؟
طبق ماده ۱۱۴ قانون آیین دادرسی مدنی نسبت به طلب یا مال معینی که هنوز موعد تسلیم آن نرسیدهاست، در صورتی که حق مستند به سند رسمی و در معرض تضییع یا تفریط باشد میتوان درخواست تأمین نمود.
تفاوت تامین دلیل و تامین خواسته
پس از تعریف تامین دلیل و تامین خواسته و شرایط آن ها قطعا متوجه تفاوت بین این دو موضوع خواهید شد. در ذیل نیز به تفاوت تامین دلیل و تامین خواسته اشاره شده است:
- تامین خواسته مربوط به دعاوی است که مستند آنها چک یا سفته یا برات باشد و همچنین در مورد دعاوی مستند به اسناد رسمی و دعاوی علیه متوقف، خوانده نمیتواند برای تأمین خسارات احتمالی خود تقاضای تأمین نماید در صورتی که تامین دلیل در موارد دعاوی بجز دعاوی ذکر شده نیز امکان پذیر است.
- تامین خواسته باید دارای میزان مشخص و خاص باشد در صورتی که در تامین دلیل می توان نسبت به میزان خواسته نا مشخص نیز تامین دلیل داد.
- تامین خواسته به منظور تامین امنیت منافع خواهان و تامین دلیل به منظور تامین امنیت مدارک و مستندات خواهان است.
- و….
شباهت تامین دلیل و تامین خواسته
- هر دو درخواست می توانند در طی دوره دادرسی و قبل از آن ثبت گردند.
- هر دو درخواست برای حفظ و امنیت منافع خواهان است.
- هر دو درخواست از طریق شورای اختلاف قابل ثبت و پیگیریست.
- و…..
مشاورین حقوقی ایرانلا
چنانچه در زمینه تامین دلیل،تامین خواسته، شکایت از کارشناس رسمی دادگستری و سایر دعاوی مرتبط درصدد طرح دعاوی هستید گروه مشاورین حقوقی ایران لا با وکلای متخصص و خبره در کنار شماست .همچنین همواره می توانید از طریق مشاوره تلفنی در مورد مسائل حقوقی و اطلاع از راهکارهای قانونی با مشاورین حقوقی ایران لا در ارتباط باشید.
همچنین ضمن آرزوی پایداری و تداوم بنیان خانواده در کشور عزیزمان ،چنانچه در رابطه با مسائلی همچون : شرایط دادخواست ورود ثالث، پولشویی و مجازات آن و وکیل ماده 477 آیین دادرسی کیفری، چگونگی شکایت از سر دفتر، تامین خواسته ، تامین دلیل، تفاوت تامین دلیل و تامین خواسته ،نفقه ،دفاع در مقابل درخواست نفقه، مهریه ،قانون حضانت فرزند در سال 1402 و یا انتخاب داور برای طلاق و…. دیگر موضوعات حقوقی به کمک و راهنمایی نیاز داشتید گروه حقوقی ایرانلا با گردآوری گروهی از باتجربه ترین و خبره ترین وکلا از سراسر ایران در خدمت شماست . همواره می توانید با از طریق تماس با ما درخواست مشاوره تلفنی با مشاورین حقوقی مجموعه را داشته باشید .
3 پاسخ