تامین خواسته و شرایط آن

تامین خواسته و شرایط آن

تامین خواسته و تامین دلیل دو اصطلاح حقوقی است که در ظاهر شبیه یگدیگرند اما در واقع هر یک برای منظور خاصی انجام می پذیرند در این نوشتار به تعریف جداگانه ی تامین خواسته پرداخته شده تا به توضیح در مورد تامین خواسته و شرایط آن بصورت تخصصی پی برده شود.

تامین خواسته

در رابطه با تامین خواسته و شرایط آن به تعریف آن پرداخته شده.تامین خواسته اصطلاحی حقوقی است که تامین به معنای در امنیت قراردادن و خواسته هم که موضوعی است که خواهان نسبت به آن اقامه دعوی می نماید. تامین خواسته می تواند قبل از ثبت دادخواست و در مراحل دادرسی صورت بگیرد . با ثبت دادخواست تامین خواسته خواهان از مرجع قضایی خواستار توقیف مال شده و از مقام قضایی می خواهد که امنیت مال وی را تامین نماید. تامین خواسته در صورتی انجام می گیرد که بیم از بین رفتن مال و ایجاد ضررو زیان برای آن وجود داشته باشد.

شرایط تامین خواسته

صدور تامین خواسته و شرایط آن تابع شرایط خاصی است که در زیر به آن پرداخته شده است:

  1. خواسته بایستی قطعی باشد.
  2. خواسته باید دارای میزان معین باشد.
  3. خواسته بایستی واضح و مشخص باشد.
  4. خواسته خواهان بایستی مربوط به زمان حال باشد.

تامین خواسته و شرایط آن

زمان انجام تامین خواسته

بر اساس ماده ۱۰۸ قانون آیین دادرسی مدنی خواهان می‌تواند قبل از تقدیم دادخواست یا ضمن دادخواست راجع به اصل دعوا یا در جریان دادرسی تا وقتی که حکم قطعی صادر نشده‌ است در مواردی که در ادامه اشاره خواهد شد از دادگاه درخواست تامین خواسته نماید.

دلایل درخواست تامین خواسته

مستند به ماده 108 قانون آیین دادرسی مدنی و تامین خواسته و شرایط آنخواهان در صورت وجود شرایط زیر می تواند از دادگاه درخواست تأمین خواسته نماید و دادگاه مکلف به قبول آن است:

  • الف)دعوا مستند به سند رسمی باشد.
  • ب)خواسته در معرض تضییع یا تفریط باشد.
  • ج)در مواردی از قبیل اوراق تجاری واخواست شده که به موجب قانون، دادگاه مکلف به قبول درخواست تأمین باشد.
  • د)خواهان، خساراتی را که ممکن است به طرف مقابل وارد آید نقداً به صندوق دادگستری بپردازد.

*تبصره-:تعیین میزان خسارت احتمالی، با در نظر گرفتن میزان خواسته به نظر دادگاهی است که درخواست تأمین را می‌پذیرد. صدور قرار تأمین موکول به ایداع خسارت خواهد بود.*

در چه دعاوی نمی توان درخواست تامین خواسته داد؟

در ادامه توضیحات تامین خواسته و شرایط آن بایستی به این موضوع اشاره نمود که آیا می توان نسبت به هر خواسته ای تقاضای تامین خواسته داشت؟ در اینجا بایستی به ماده 110 قانون آیین دادرسی مدنی اشاره نمود که در این زمینه اذعان می دارد :مستند به ماده ۱۱۰ قانون آیین دادرسی مدنی در دعاویی که مستند آن‌ها چک یا سفته یا برات باشد و همچنین در مورد دعاوی مستند به اسناد رسمی و دعاوی علیه متوقف، خوانده نمی‌تواند برای تأمین خسارات احتمالی خود تقاضای تأمین نماید.

مرجع صالح درخواست تامین دلیل

بر اساس ماده 111 قانون آیین دادرسی مدنی مرجع صالح برای ارائه دادخوایت تامین همان دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به دعوا را بر عهده دارد.

زمان ابلاغ قرار تامین

قرار تأمین باید فوری به خوانده ابلاغ و پس از آن اجرا شود و در مواردی که ابلاغ فوری ممکن نباشد و تأخیر اجرا باعث تضییع یا تفریط خواسته گردد ابتدا قرار تأمین اجرا و سپس ابلاغ می‌شود.

تامین خواسته و شرایط آن

درچه صورتی درخواست تامین لغو می گردد؟

با توجه به ماده ۱۱۲ قانون آیین دادرسی مدنی و تامین خواسته و شرایط آن بایستی گفت درصورتی که درخواست کننده تأمین تا ده روز از تاریخ صدور قرار تأمین نسبت به اصل دعوا دادخواست ندهد، دادگاه به درخواست خوانده، قرار تأمین را لغو می‌نماید.

و همچنین بر اساس ماده 118 قانون آیین دادرسی مدنی درصورتی که موجب تأمین مرتفع گردد دادگاه قرار رفع تأمین را خواهد داد. در صورت صدور حکم قطعی علیه خواهان یا استرداد دعوا یا دادخواست، تأمین خود به خود مرتفع می‌شود.

نسبت به چه مالی می توان درخواست تامین نمود؟

طبق ماده ۱۱۴ قانون آیین دادرسی مدنی نسبت به طلب یا مال معینی که هنوز موعد تسلیم آن نرسیده‌است، در صورتی که حق مستند به سند رسمی و در معرض تضییع یا تفریط باشد می‌توان درخواست تأمین نمود.

در چه صورتی قرار تامین صادر می گردد؟

با استناد به ماده ۱۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی و تامین خواسته و شرایط آن می توان گفت درصورتی که درخواست تأمین شده باشد مدیر دفتر مکلف است پرونده را فوری به نظر دادگاه برساند، دادگاه بدون اخطار به طرف، به دلایل درخواست کننده رسیدگی نموده، قرار تأمین صادر یا آن را رد می‌نماید.

امکان اعتراض به قرار تامین وجود دارد؟

با توجه  به ماده ۱۱۶ قانون آیین دادرسی مدنی قرار تأمین به طرف دعوا ابلاغ می‌شود، نامبرده حق دارد ظرف ده روز به این قرار اعتراض نماید. دادگاه در اولین جلسه به اعتراض رسیدگی نموده و نسبت به آن تعیین تکلیف می‌نماید.

تجدیدنظر از تامین خواسته

برای بسیاری از افراد این سوال مطرح می شود که آیا قرار قبول یا رد قرار تامین خواسته قابل تجدیدنظر خواهی است؟ در جواب با اشاره به ماده 119 قانون آیین دادرسی مدنی بایستی گفت که خیر قرار قبول یا رد تامین خواسته قابل تحدیدنظر خواهی نیست.

تامین خواسته و شرایط آن

خسارت احتمالی

در صورتی که خواهان اقدام به ثبت درخواست تامین خواسته نماید و دادگاه با بررسی تامین خواسته و شرایط آن تشخیص دهد بر اساس ثبت این درخواست و طی زمان تا رسیدن به نتیجه ضرر و زیانی متوجه خوانده خواهد شد مبلغی را تحت عنوان خسارت احتمالی برای خوهان در نظر می گیرد. پس از مشخص شدن مبلغ خسارت احتمالی و ابلاغ آن به خواهان، نامبرده بایستی طی مدت معینی که در ابلاغیه ذکر شده مبلغ خسارت را تودیع نماید تا چنانچه پس از روند رسیدگی رای به بی حقی خواهان صادر شد دادگاه بتواند از مبلغ خسارت احتمالی ضرر و زیان وارده به خوانده را جبران نماید.

بی حقی خواهان و چگونگی جبران خسارت خوانده

بر طبق ماده ۱۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی و تامین خواسته و شرایط آن در صورتی که قرار تأمین اجرا گردد و خواهان به موجب رأی قطعی محکوم به بطلان دعوا شود یا حقی برای او به اثبات نرسد، خوانده حق دارد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ حکم قطعی، خسارتی را که از قرار تأمین به او وارد شده‌است با تسلیم دلایل به دادگاه صادرکننده قرار، مطالبه کند. مطالبه خسارت در این مورد بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی صورت می‌گیرد. مفاد تقاضا به طرف ابلاغ می‌شود تا چنانچه دفاعی داشته باشد ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ با دلایل آن را عنوان نماید. دادگاه در وقت فوق‌العاده به دلایل طرفین رسیدگی و رأی مقتضی صادر می‌نماید. این رأی قطعی است. در صورتی که خوانده در مهلت مقرر مطالبه خسارت ننماید وجهی که بابت خسارت احتمالی سپرده شده به درخواست خواهان به او مسترد می‌شود.

مشاورین حقوقی ایرانلا

چنانچه در زمینه تامین خواسته، هبه و رجوع از آن و هبه عقد موقت و مهریه درصدد طرح دعاوی هستید گروه مشاورین حقوقی ایران لا با وکلای متخصص و خبره در کنار شماست .همچنین همواره می توانید از طریق مشاوره تلفنی در مورد مسائل حقوقی و اطلاع از راهکارهای قانونی با مشاورین حقوقی ایران لا در ارتباط باشید.

همچنین ضمن آرزوی پایداری و تداوم بنیان خانواده در کشور عزیزمان ،چنانچه در رابطه با مسائلی همچون : شرایط دادخواست ورود ثالث، پولشویی و مجازات آن و وکیل ماده 477 آیین دادرسی کیفری، چگونگی شکایت از سر دفتر، تامین خواسته ، تامین دلیلتفاوت تامین دلیل و تامین خواسته ،نفقه ،دفاع در مقابل درخواست نفقه، مهریه ،قانون حضانت فرزند در سال 1402 و یا انتخاب داور برای طلاق و…. دیگر موضوعات حقوقی به کمک و راهنمایی نیاز داشتید گروه حقوقی ایرانلا با گردآوری گروهی از باتجربه ترین و خبره ترین وکلا از سراسر ایران در خدمت شماست . همواره می توانید با از طریق تماس با ما درخواست مشاوره تلفنی با مشاورین حقوقی مجموعه را داشته باشید .

درخواست مشاوره حقوقی

نظرات کاربران

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وکیل اصل 49 قانون اساسی

وکیل اصل 49 قانون اساسی

داشتن وکیل اصل 49 قانون اساسی در رابطه با این موضوع به تضییع نشدن حقوق مادی فرد کمک شایانی خواهد نمود. از آن جا که

شرایط ثبت برند در ایران

شرایط ثبت برند در ایران

ثبت برند و شرایط ثبت برند در ایران یکی از مهم‌ترین اقدامات برای حفاظت از حقوق مالکیت معنوی کسب‌وکارها است. این فرآیند در ایران تحت

قرارداد جعاله و شرایط آن

قرارداد جعاله و شرایط آن

جعاله یکی از عقود معین در قانون مدنی ایران است که کاربرد گسترده‌ای در معاملات روزمره و تجاری دارد. این قرارداد به دلیل انعطاف‌پذیری و

Select Language
تماس با ما