اعاده حیثیت و مجازات آن

اعاده حیثیت و مجازات آن

در قانون اساسی جان، مال و آبروی هر انسان قابل احترام است. چنانچه هر شخصی به جان و مال و آبروی شخصی دیگر تعرض نماید آن شخص می تواند با عنوان اعاده حیثیت و مجازات آن از وی طرح دعوا نموده و بر اساس قانون مجازات اسلامی شخص خاطی مستحق مجازات خواهد بود. در این نوشتار در رابطه با اعاده حیثیت و مجازات آن توضیحاتی ارائه شده است.

اعاده حیثیت چیست؟

احتمالا نام اعاده حیثیت به گوش شما نیز خورده است. در رابطه با اعاده حیثیت و مجازات آن ابتدا باید به تعریف این کلمه پرداخت. اعاده حیثیت در لغت به معنای بازگرداندن آبروست. اعاده به معنای بازگرداندن و حیثیت به معنای آبروست. در واقع این موضوع زمانی مطرح می گردد که بین دو نفر درگیری و دشمنی وجود داشته باشد سپس یک شخص بر علیه شخص دیگر مواردی بر خلاف واقعیت همچون نشر اکاذیب، افترا و تهمت نشر دهد. در صورتی که ادعای طرف مذکور کذب باشد فرد مقابل می تواند نسبت به طرح شکایت با عنوان اعاده حیثیت اقدام نماید.

اعاده حیثیت و مجازات آن

مجازات هتک حرمت و حیثیت در قانوت

در مورد اعاده حیثیت و مجازات آن  بر اساس ماده 697 قانون مجازات اسلامی هر کس ، به وسیله اوراق چاپی یا خطی ، یا به وسیله درج در روزنامه و جراید ، یا نطق در مجامع یا به هر وسیله دیگر ، به کسی ، امری را صریحا نسبت دهد یا آنها را منتشر نماید که مطابق قانون ، آن امر ، جرم محسوب می شود و نتواند صحت آن اسناد را ثابت نماید ، جز در مواردی که موجب حد است ، به جزای نقدی درجه شش ، محکوم خواهد شد .

در مواردی که نشر آن امر ، اشاعه فحشا محسوب گردد ، هر چند بتواند صحت اسناد را ثابت نماید ، مرتکب به مجازات مذکور ، محکوم خواهد شد .

ماده 698 قانون مجازات اسلامی

بر اساس ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی در مورد اعاده حیثیت و مجازات آن : «هر کس به قصد اضرار به غیر، یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی، به وسیله نامه، یا شکوائیه، یا مراسلات، یا عرایض، یا گزارش، یا توزیع هر گونه اوراق چاپی یا خطی با امضاء یا بدون امضاء، اکاذیبی را اظهار نماید، یا با همان مقاصد، اعمالی را برخلاف حقیقت رأساً یا به عنوان نقل قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی، تصریحاً یا تلویحاً نسبت دهد، اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد می‌شود، یا نه، علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از دو ماه تا دو سال یا شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم شود.»

اعاده حیثیت و مجازات آن

اعاده حیثیت نسبت به حکم قاضی

در برخی موارد اعاده حیثیت بین دو شخص نیست بلکه پس از طی مراحل دادرسی بین دو نفر قاضی حکم به محکومیت یکی از طرفین می دهد. با صدور این حکم به حیثیت طرف دعوی خدشه وارد می شود و سپس مشخص می گردد قاضی اشتباه کرده است در این صورت بر اساس اصل 171 قانون اساسی شخصی که به اشتباه محکوم شده می تواند نسبت به اعاده حیثیت از قاضی طرح دعوا نماید.

اصل 171 قانون اساسی

اصل ۱۷۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در رابطه با اعاده حیثیت و مجازات آن : هر گاه در اثر تفسیر یا اشتباه قاضی در موضوع یا در حکم یا در تطبیق حکم بر مورد خاص ضرر مادی یا معنوی متوجه کسی گردد در صورت تقصیر، مقصر طبق موازین اسلامی ضامن است و در غیر این صورت خسارت به وسیله دولت جبران می‌شود، و در هر حال از متهم اعاده حیثیت می‌گردد.

اعاده حیثیت نسبت به جرائم منافی عفت

اعاده حیثیت و مجازات آن در رابطه با هر موضوعی که به آبروی فرد ضرر برساند قابل پیگیری است. ولی در مواردی به شخص اتهاماتی مبنی بر زنا، لواط و جرائم منافی عفت نسبت داده می شود. در این صورت چنانچه فرد نتواند جرم مربوطه را اثبات نماید قاضی مجازات جرم قذف را برای وی در نظر خواهد گرفت.

مجازات جرم قذف

بر اساس قانون مجازات اسلامی ، مجازات جرم قذف مجازاتی حدی است که در صورت اثبات جرم قذف ، قاذف به مجازات 80 ضربه شلاق محکوم می شود. مگر در برخی موارد استثنائی که این مجازات کمتر است و یا در مواردی که حکم اعدام برای قذف صادر خواهد شد.

اعاده حیثیت و مجازات آن

طرح شکایت اعاده حیثیت

چنانچه فردی قصد طرح شکایت در مورد اعاده حیثیت و مجازات آن داشته باشد ابتدا بایستی شکواییه تنظیم نماید. در حال حاضر شاکی می تواند با در دست داشتن مدارک و دلایلی که ادعای وی را ثابت می نماید با مراجعه به دفاتر قضایی اقدام به تنظیم شکواییه نماید. پس از طرح شکایت، شکواییه به مراجع ذیصلاح ارسال خواهد شد. بعد از بررسی مدارک و شواهد موجود در پرونده قاضی حکم را صادر می نماید. چنانچه دلایل برای اثبات ادعا کافی نباشد در مرحله اول مقام قضایی حکم منع تعقیب صادر می نماید و در صورت اثبات جرم متهم را به مجازات محکوم خواهد نمود.

مشاوران حقوقی ایرانلا

گروه وکلای قلمداد در تمامی زمینه های حقوقی ازجمله اخذ پابند الکترونیک و اطلاعات تکمیلی در مورد انواع زندان در ایران، اعتراض و یا شکایت در دیوان عدالت اداری ، اخاذی و زورگیری و مجازات آن و یا ابطال رای داوری خارج از موعد ،انتشار تصاویر خصوصی افراد،مجازات جرم تهدید،ورود به عنف و مجازات آن، سرقت حدی و مجازات آن، شکایت از ضابطین دادگستری ،شکایت از قاضی دادگستری،مراحل شکایت از مشاور املاک و فروش مال غیر با قولنامه   با وکلای متخصص در کنار شما خواهد بود. برای انجام مشاوره تلفنی و یا حضوری می توانید با تماس با گروه حقوقی ایرانلا  درخواست داشته باشید.

درخواست مشاوره حقوقی

نظرات کاربران

8 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چگونگی توقف عملیات اجرایی

چگونگی توقف عملیات اجرایی

چنانچه بر اساس قانون حکمی در رابطه با موضوعی صادر شود این حکم لازم الاجرا خواهد بود. اما در مواردی می توان با اخذ حکم

وکیل برای طلاق توافقی

وکیل برای طلاق توافقی

ازدواج قراردادیست که برای پایان دادن به آن بایستی طبق قوانین عمل نمود بر اساس قانون خاتمه ازدواج همانند سایر قراردادها تابع قوانین و شرایطیست.

Select Language
تماس با ما