سرقت حدی و مجازات آن

سرقت حدی و مجازات آن

سرقت به منزله ربودن مال دیگری است. در قانون کشور ما برای سرقت با توجه به میزان مادی مال مسروقه و طریقه انجام آن، مجازات از قبیل حبس، تعزیر، جریمه نقدی و … در نظر گرفته شده است. در واقع سرقت یکی از جرائمیست که قانونگذار برای آن تعریفی دقیق رائه کرده است. در این نوشتار در رابطه با سرقت حدی و مجازات آن توضیحات قانونی ارائه شده است.

سرقت حدی

سرقت حدی و مجازات آن در واقع زمانی رخ می دهد که سارق مال را از حرز خارج نماید. در ادامه به توضیح در مورد حرز و شرایط آن خواهیم پرداخت .برای اینکه سرقت موجب حد شود بایستی یک سری شرایط وجود داشته باشد و در صورت عدم احراز این شرایط سرقت ساده اتفاق افتاده که برابر قانون و مقررات مجازاتی برای سارق در نظر گرفته خواهد شد.

شرایط سرقت حدی

بر اساس ماده 268 قانون مجازات اسلامی برای اینکه سرقت حدی و مجازات آن تلقی شود بایستی شرایط زیر وجود داشته باشد:

  •  شیء مسروق شرعاً مالیت داشته باشد.
  • مال مسروق در حرز باشد.
  • سارق هتک حرز کند.
  • سارق مال را از حرز خارج کند.
  • هتک حرز و سرقت مخفیانه باشد.
  • سارق پدر یا جد پدری صاحب مال نباشد.
  • ارزش مال مسروق در زمان اخراج از حرز، معادل چهار و نیم نخود طلای مسکوک باشد.
  • مال مسروق از اموال دولتی یا عمومی، وقف عام یا وقف بر جهات عامه نباشد.
  • سرقت در زمان قحطی صورت نگیرد.
  • صاحب مال از سارق نزد مرجع قضایی شکایت کند.
  • صاحب مال قبل از اثبات سرقت سارق را نبخشد.
  • مال مسروق قبل از اثبات سرقت تحت ید مالک قرار نگیرد.
  • مال مسروق قبل از اثبات جرم به ملکیت سارق در نیاید.
  • مال مسروق از اموال سرقت شده یا مغصوب نباشد.

غصبی بودن محل نگهداری مال

با توجه به ماده ۲۷۰ قانون مجازات اسلامی در صورتی که مکان نگهداری مال از کسی غصب شده باشد، نسبت به وی و کسانی که از طرف او حق دسترسی به آن مکان را دارند، حرز محسوب نمی‌شود.

سرقت حدی و مجازات آن

حرز و تعریف آن

منظور از در حرز بودن مال در واقع مکانی است که مال در آن از دستبرد محفوظ باشد. برای مثال مالی که در گاوصندوق قرار دارد در حرز است. به عبارتی بر اساس ماده 269 قانون مجازات اسلامی حرز عبارت از مکان متناسبی است که مال عرفاً در آن از دستبرد محفوظ می‌ماند.

هتک حرز

بر طبق ماده ۲۷۱ قانون مجازات اسلامی، هتک حرز در سرقت حدی و مجازات آن عبارت از نقض غیرمجاز حرز است که از طریق تخریب دیوار یا بالا رفتن از آن یا باز کردن یا شکستن قفل و امثال آن محقق می‌شود.

مباشرت در حرز

هرگاه کسی مال را توسط مجنون، طفل غیرممیز، حیوان یا هر وسیله بی‌اراده ای از حرز خارج کند مباشر محسوب می‌شود و در صورتی که مباشر طفل ممیز باشد رفتار آمر حسب مورد مشمول یکی از سرقتهای تعزیری است.

سرقت حدی و مجازات آن

مجازا سرقت حدی

بر اساس ماده ۲۷۸ قانون مجازات اسلامی سرقت حدی و مجازات آن به شرح زیر است:

  • در مرتبه اول، قطع چهار انگشت دست راست سارق از انتهای آن است، به طوری که انگشت شست و کف دست باقی بماند.
  • در مرتبه دوم، قطع پای چپ سارق از پایین برآمدگی است، به نحوی که نصف قدم و مقداری از محل مسح باقی بماند.
  • در مرتبه سوم، حبس ابد است.
  • در مرتبه چهارم، اعدام است هر چند سرقت در زندان باشد.

*تبصره ۱: هرگاه سارق، فاقد عضو متعلق قطع باشد، حسب مورد مشمول یکی از سرقت‌های تعزیری می‌شود.*

عفو در سرقت حدی

در مورد سایر حبس‌هایی که مشمول عنوان تعزیر نیست هرگاه مرتکب حین اجرای مجازات توبه نماید و مقام رهبری آزادی او را مصلحت بداند با عفو ایشان از حبس آزاد می‌شود. همچنین مقام رهبری می‌تواند مجازات او را به مجازات تعزیری دیگری تبدیل نماید.

سرقت حدی و مجازات آن

سرقت حدی و محاربه

با استناد به ماده 179 قانون مجازات اسلامی و سرقت حدی و مجازات آن تعریف محاربه عبارت از کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنها است، به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد. هرگاه کسی با انگیزه شخصی به سوی یک یا چند شخص خاص سلاح بکشد و عمل او جنبه عمومی نداشته باشد و نیز کسی که به روی مردم سلاح بکشد، ولی در اثر ناتوانی موجب سلب امنیت نشود، محارب محسوب نمی‌شود.

محارب کیست؟

ماده ۲۸۱ قانون مجازات اسلامی راهزنان، سارقان و قاچاقچیانی که دست به سلاح ببرند و موجب سلب امنیت مردم و راه‌ها شوند محاربند.

مجازات محارب

با توجه به ماده ۲۸۲ قانون مجازات اسلامی، حد محاربه یکی از چهار مجازات زیر است:

  1.  اعدام
  2. صلب
  3. قطع دست راست و پای چپ
  4. نفی بلد

مشاورین حقوقی ایران لا

چنانچه درگیر مسائل و مشکلات اینچنینی و سرقت حدی و مجازات آن، جرایم رایانه ای،جرم افشای اطلاعات محرمانه شرکت،اعاده حیثیت و مجازات آن ،انتشار تصاویر خصوصی افراد و در رابطه با افشای اطلاعات محرمانه و مجازات آن، شبکه های اجتماعی و فضای مجازی مانند وکیل تامین اجتماعی، فحاشی در اینستاگرام و یا شکایت از پیج فروش در اینستاگرام ، کلاهبرداری با جعل عنوان، اعاده حیثیت و مجازات آن ، شکایت انتظامی از وکیل ، شکایت از پلیس راهور ،مراحل شکایت از مشاور املاک و فروش مال غیر با قولنامه  و طرح شکایت در این رابطه هستید و در این راستا نیاز به مشاوره و راهنمایی تخصصی دارید می توانید از طریق مشاورین حقوقی ایران لا با مشاورین خبره و متخصص مشکلات خود را طرح و از راهکارهای قانونی در این رابطه بهره مند شوید .

همواره می توانید از طریق تماس با مجموعه مشاورین ایران لا درخواست مشاوره تلفنی در رابطه با کلیه مسائل حقوقی با مشاورین ما را داشته باشید .

درخواست مشاوره حقوقی

نظرات کاربران

4 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چگونگی توقف عملیات اجرایی

چگونگی توقف عملیات اجرایی

چنانچه بر اساس قانون حکمی در رابطه با موضوعی صادر شود این حکم لازم الاجرا خواهد بود. اما در مواردی می توان با اخذ حکم

وکیل برای طلاق توافقی

وکیل برای طلاق توافقی

ازدواج قراردادیست که برای پایان دادن به آن بایستی طبق قوانین عمل نمود بر اساس قانون خاتمه ازدواج همانند سایر قراردادها تابع قوانین و شرایطیست.

Select Language
تماس با ما