در رابطه با حق مؤلف این سوال پیش می آید که حق مؤلف چیست؟ یا قانون کپی رایت چیست؟ در جواب باید گفت مطابق با ماده 4 قانون حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان، حقوق معنوی هیچ محصول فکری، قابل انتقال به غیر نیست. ازاين رو هیچکس نمی تواند حتی با رضایت صاحب اثر و یا حتی با پرداخت پول به وی، نام او را از آن اثر حذف، و نام خود را بهعنوان پدیدآورنده و خالق اثر ذکر کند. چرا که این کار نیز، طبق قوانین حق مؤلف بر اثر سرقت ادبی محسوب می شود.
حق مؤلف بر اثر
مالکیت فکری آثار هنری و ادبی
حق مؤلف بر اثر در ایران
قانون حق مؤلف بر اثر
شرایط آثار کپی رایت
- شرط انتشار اولین: طبق ماده 22 قانون فوق شرط حمایت از آثار ادبی و هنری، انتشار برای اولین بار در ایران است.
- مالکیت داشتن: مالیت داشتن آثار فکری ضروری است. اما در آثار ادبی و هنری در ایران صرفا دارا بودن ارزش اقتصادی کافی نبوده و علاوه بر آن اثار باید با نظم عمومی و اخلاق حسنه منافات نداشته باشد
- ثبت اثر: طبق ماده 21 این قانون امکان ثبت آثار در وزارت ارشاد اسلامی وجود دارد. در صورت حدوث اختلاف داشتن گواهی ثبت اثر اماره مالکیت می باشد و ثبت اثر برای حمایت قانونی از آثار خلق شده می باشد.
- محسوس بودن شکل اثر
- اعلان مشخصات: در ماده 4 قانون حمایت از مولفان و مصنفان سال 1348 درج حرف p به همراه نام و نشانی تولید کننده آثار و تاریخ انتشار آن ضروری می باشد اما در کنوانسیون برن درج چنین مشخصه ای از شروط حمایت از اثار نیست.
- اصالت اثر: اثر باید متعلق به پدیدآوردنده باشد.
آثار اقتباسی
مجازات و جرم سرقت ادبی
در رابطه با مجازات و جرم سرقت ادبی سارق مستوجب مجازات های مقرر در ماده (٦٩٨) قانون مجازات اسلامی یعنی دو ماه تا دو سال حبس و یا تا 74 ضربه شلاق است. لازم به ذکر است که کپی برداری از اختراع نیز جرم محسوب شده و مستوجب مجازات است.
گروه مشاورین حقوقی ایرانلا
برای مشاوره با وکیل متخصص در زمینه مالکیت فکری مثل طرح صنعتی چه زمانی قابل ثبت است؟، جرم کپی برداری از اختراع، شکایت از سرقت علمی و کپی برداری از کتاب و…. می توانید با وکلای متخصص و با تجربه مشاورین حقوقی ایرانلا از طریق شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید و درخواست مشاوره تلفنی با وکلای این مجموعه را داشته باشید.