تامین دلیل همانند تامین خواسته موضوع و اصطلاحی حقوقی است. تامین دلیل به معنای حفظ دلایل خواهان جهت اقامه دعوی است. زیرا ممکن است تا وقت رسیدگی دلایل خواهان در معرض تضییع باشد. در این نوشتار به تعریف تامین دلیل و شرایط آن پرداخته شده است.
تامین دلیل چیست؟
همانطور که در مقدمه اشاره شد تامین دلیل در واقع به معنای تامین امنیت دلایل و شواهد خواهان است که بیم تضییع و زایل شدن آن وجود دارد. به همین منظور خواهان می تواند برای حفاظت از دلایل خویش اقدام به تنظیم دادخواست تامین دلیل نماید تا از طریق مراجع قضایی بتواند دلایل را ثبت و مستند نماید.
دلایل تامین دلیل
- پیشگیری از تضییع یا دست کاری مدارک
- جمعآوری مستندات برای اثبات دعوا
- کمک به روند رسیدگی دعوا
- استناد به مدارک مستند در رسیدگی
تامین دلیل به تعریف قانون
تامین دلیل بر اساس ماده 149 قانون آیین دادرسی مدنی در مواردی است که شخص یا اشخاص ذینفع احتمال دهند که در آینده استفاده از دلایل و مدارک دعوای آنان از قبیل تحقیق محلی و کسب اطلاع از مطلعین و استعلام نظر کارشناسان یا دفاتر تجاری یا استفاده از قرائن و امارات موجود در محل یا دلایلی که نزد طرف دعوا یا دیگری است، متعذر یا متعسر خواهد شد، میتوانند از دادگاه درخواست تأمین آنها را بنمایند. مقصود از تأمین در این موارد فقط ملاحظه و صورتبرداری از این گونه دلایل است.
ادله تامین دلیل
همانطور که اشاره شد تامین دلیل جهت ثبت مدارک و شواهد موجود در دعوای خواهان و اشخاص ذینفع است. این دلایل و شواهد عبارتند از:
- تحقیق محلی
- کسب اطلاع از مطلعین
- استعلام نظر کارشناسان
- استعلام دفاتر تجاری
- استفاده از قرائن و امارات موجود در محل
- استفاده از دلایلی که نزد طرف دعوا یا دیگریست
- و….
چگونگی ثبت درخواست تامین دلیل
جهت ثبت دادخواست تامین دلیل خواهان قبل یا در حین دادرسی با مراجعه به مرجع ذیصلاح درخواست خود را ثبت می نماید که مستند به ماده ۱۵۲ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه طرف مقابل را برای تأمین دلیل احضار مینماید ولی عدم حضور او مانع از تأمین دلیل نیست. در اموری که فوریت داشته باشد دادگاه بدون احضار طرف، اقدام به تأمین دلیل مینماید.
نکات درخواست تامین دلیل
بر اساس ماده ۱۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی درخواست تأمین دلیل چه کتبی یا شفاهی باید حاوی نکات زیر باشد:
- مشخصات درخواست کننده و طرف او.
- موضوع دعوایی که برای اثبات آن درخواست تأمین دلیل میشود.
- اوضاع و احوالی که موجب درخواست تأمین دلیل شدهاست.
مرجع صالح رسیدگی به درخواست تامین دلیل
با توجه به ماده ۱۵۳ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه میتواند تأمین دلیل را به دادرس علیالبدل یا مدیر دفتر دادگاه ارجاع دهد مگر در مواردی که فقط تأمین دلیل مبنای حکم دادگاه قرار گیرد در این صورت قاضی صادرکننده رأی باید شخصاً اقدام نماید یا گزارش تأمین دلیل موجب وثوق دادگاه باشد.
تعیین کارشناس جهت تامین دلیل
پس از ثبت دادخواست تامین دلیل پرونده به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می گردد. با توجه به موضوع تامین دلیل کارشناس متناسب با همان رشته برای کارشناسی موضوع تعیین می گردد. پس از تعیین کارشناس، هزینه کارشناسی از طریق ابلاغ به اطلاع خواهان می رسد. بدیهی است هزینه کارشناس با خواهان درخواست تامین دلیل خواهد بود. پس از واریز هزینه کارشناسی وی با مراجعه به محل مورد نظر اقدام به کارشناسی و ثبت شواهد به صورت مکتوب می نماید.
کارشناسان دادگستری بر اساس تخصص
کارشناسان دادگستری هر یک دارای تخصص خاص خود هستند در زیر به چند مورد اشاره خواهد شد:
- کارشناس رسمی دادگستری تامین دلیل بنای غیر مجاز
- کارشناس رسمی دادگستری تامین دلیل دلیل خاکبرداری
- کارشناس رسمی دادگستری تامین دلیل خسارت وارده
- کارشناس رسمی دادگستری تامین دلیل تجهیزات پزشکی
- کارشناس رسمی دادگستری تامین دلیل خودرو
- کارشناس رسمی دادگستری تامین دلیل راه و ساختمان
- کارشناس رسمی دادگستری تامین دلیل ماشین آلات
نظریه مشورتی در رابطه با نظریه کارشناسی
تأمین دلیل مطابق ماده ۱۵۵ قانون آئین دادرسی در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹، برای حفظ دلیل است و تشخیص درجه ارزش آن در موارد استفاده با دادگاه است. بنابراین، نظریه کارشناس در پرونده تأمین دلیل در همان پرونده قابل اعتراض نبوده و تکلیفی برای دادگاه در مورد ارجاع امر به کارشناسی مجدد ایجاد نمی کند. بدیهی است در پرونده اصلی، دادگاه باید به اعتراض به نظریه مزبور وفق مقررات مربوط به کارشناسی رسیدگی کند.
مشاورین حقوقی ایرانلا
چنانچه در زمینه تامین دلیل،تامین خواسته، هبه و رجوع از آن و هبه عقد موقت و مهریه درصدد طرح دعاوی هستید گروه مشاورین حقوقی ایران لا با وکلای متخصص و خبره در کنار شماست .همچنین همواره می توانید از طریق مشاوره تلفنی در مورد مسائل حقوقی و اطلاع از راهکارهای قانونی با مشاورین حقوقی ایران لا در ارتباط باشید.
همچنین ضمن آرزوی پایداری و تداوم بنیان خانواده در کشور عزیزمان ،چنانچه در رابطه با مسائلی همچون : شرایط دادخواست ورود ثالث، پولشویی و مجازات آن و وکیل ماده 477 آیین دادرسی کیفری ، چگونگی شکایت از سر دفتر، تامین خواسته ، تامین دلیل– تفاوت تامین دلیل و تامین خواسته ،نفقه ،دفاع در مقابل درخواست نفقه، مهریه ،قانون حضانت فرزند در سال 1402 و یا انتخاب داور برای طلاق و…. دیگر موضوعات حقوقی به کمک و راهنمایی نیاز داشتید گروه حقوقی ایرانلا با گردآوری گروهی از باتجربه ترین و خبره ترین وکلا از سراسر ایران در خدمت شماست . همواره می توانید با از طریق تماس با ما درخواست مشاوره تلفنی با مشاورین حقوقی مجموعه را داشته باشید .
3 پاسخ