انحصار وراثت و مراحل آن

انحصار وراثت و مراحل آن

پس از فوت هر شخص اموال، دارایی و به معنای کلی ماترک وی به وراث می رسد. بعد از فوت وراث به ترتیبی که در قانون تعیین شده است از ارث بهره مند می گردند. تمامی ماترک به جا مانده از متوفی ابتدا به همسر و فرزندان و در صورتی که متوفی دارای فرزند یا همسر  نباشد ماترک وی به پدر و مادر و خواهر و برادر به ارث خواهد رسید. در این نوشتار به چگونگی انحصار وراثت و مراحل آن پرداخته شده است.

گواهی حصر وراثت

این گواهی در واقع سندی حقوقی است که وراث پس از مراجعه به شورای حل اختلاف و درخواست انحصار وراثت به این سند دسترسی پیدا می کنند. پس از مراجعه به شورای حل اختلاف این مرجع قانونی تعداد ورثه حین الفوت متوفی را مشخص و تحت گواهی انحصار وراثت به هر یک از وراثی که اقدام به این امر نموده ارائه خواهند نمود.

مدارک لازم اخذ گواهی انحصار وراثت

برای اخذ گواهی انحصار وراثت مدارک زیر لازم است:

  • گواهی فوت متوفی(گواهی فوت از طریق اداره ثبت احوال اخذ می شود.)
  • شناسنامه متوفی
  • کارت ملی متوفی
  • شناسنامه تمامی ورثه
  • کارت ملی تمامی ورثه
  • استشهادیه
  • وصیت نامه(در صورت وجود)

انحصار وراثت و مراحل آن

انحصار وراثت چیست؟

انحصار وراثت و مراحل آن فقط در صورتی ممکن است که گواهی فوت متوفی تایید شده باشد. پس از فوت متوفی وراث وی می توانند تقاضای انحصار وراثت خود را ثبت نمایند. لازم به ذکر است انحصار وراثت با اخذ گواهی حصر رواثت ممکن خواهد بود.

انحصار وراثت و مراحل آن

مانند تمامی موارد قانونی و حقوقی انحصار وراثت و مراحل آن نیز دارای پروسه قانونی مرتبط با خود می باشد. مراحل انحصار وراثت به شرح زیر است:

  1. مراجعه به دفاتر قضایی و ثبت دادخواست انحصار وراثت
  2. صدور گواهی حصر وراثت توسط شورا و تعیین تعداد ورثه
  3. در صورت وجود و اطلاع از محل اموال:معرفی اموال
  4. در صورت عدم اطلاع از اموال درخواست کارشناس
  5. پس از تعیین کارشناس استعلام از ثبت اسناد و شناسایی اموال
  6. پس از معرفی اموال طبق قانون اموال بین ورثه تقسیم می گردد

انحصار وراثت و مراحل آن

مالیات بر ارث

سوال بسیاری از مردم در رابطه با مالیات بر ارث میزان و چگونگی محاسبه این مالیات است که در این مقاله به این سوال پاسخ خواهیم داد . به طور کلی میزان پرداخت مالیات و هنگام فروش ملک ورثه ای به طبقه ای که وارث در آن قرار دارد بستگی خواهد داشت زیرا طبقه اول میزان مالیات کمتری نسبت به طبقه دوم و سوم پرداخت خواهد کرد . بر اساس قانون وراث در سه طبقه دسته بندی می شوند :

طبقه اول : پدر  ، مادر ، زن ،شوهر ، اولاد و اولاد اولاد (نوه)

طبقه دوم : اجداد ، برادر ، خواهر و اولاد آن ها

طبقه سوم : عمو ، عمه ، دایی ، خاله و اولاد آن ها

محرومیت فرزند از ارث

در رابطه با محرومیت فرزند از ارث باید به این موضوع اشاره کرد که بر طبق قانون هیچ شخصی حق محروم نمودن وراث خود از ارثیه خویش را ندارد و شخص فقط در زمان حیات اختیار امموال خود و اجازه دخل و تصرف در آن را دارد. چنانچه شخصی قصد این کار را داشته باشد بایستی در زمان حیات خود اموالش را به دیگری انتقال و یا هبه نماید.

انحصار وراثت و مراحل آن

نحوه تقسیم بیمه عمر متوفی

نحوه تقسیم بیمه عمر متوفی با تقسیم مابقی ارث متفاوت است. به صورت کلی تقسیم بیمه عمر متوفی به سه شکل صورت می گیرد:

  • در حالت اول و معمول ترین حالت چنانچه متوفی نام وراث و نسبت سهم هر یک از آنان از بیمه عمر را مشخص کرده باشد تقسیم به همان صورت انجام می گیرد.
  • چنانچه متوفی اسامی وراث را به بیمه اعلام نموده باشد ولی درصدی برای سهم ایشان از بیمه در نظر نگرفته باشد بیمه به طور مساوی بین تمامی وراث تقسیم خواهد شد.
  • در حالت سوم نیز متوفی اسامی وراث را به بیمه اعلام ننموده و سهمی نیز مشخص نشده که در این صورت بیمه عمر بر اساس گواهی انحصار وراثت بین وراث تقسیم خواهد شد.

*بدیهی است متوفی در زمان حیات می تواند بنا به خواسته خویش مانند محرومیت فرزند از ارث، محرومیت وی از بیمه را انجام دهد.*

مالیات بر ارث بیمه عمر

مالیات بر ارث مالیاتی است که پس از فوت متوفی همچون ماترک و دارایی ها به بازماندگان وی تعلق می‌گیرد. بدیهی است پرداخت مالیات بر ارث بر عهده وراث و بازماندگان است. چنانچه مالیات بر ارث توسط وراث پرداخت نشود، وراث اجازه فروش اموال و دارایی‌های متوفی را نخواهند  داشت.

بر اساس ماده 24 قانون مالیات های مستقیم بیمه عمر از پرداخت مالیات معاف می باشد. همچنین این معافیت در رابطه با هزینه و خسارات فوت و دیه نیز صادق است.

مشاورین حقوقی ایرانلا

در رابطه با محرومیت فرزند از ارث و همچنین رجوع از وصیت موارد قانونی و جزئیات حقوقی وجود دارد که در تنظیم وصیت نامه بسیار مهم و ضروری هستند. از این رو مشاوره حقوقی در تنظیم وصیت نامه امری بدیهی و حیاتیست. تیم حقوقی ایران لا در این راستا و موضوعاتی همچون فروش سرقفلی ورثه ای، اثبات مالکیت با قولنامه با گرد آوری وکلای زبده و با تجربه در تمامی زمینه های حقوقی همچون مراحل تغییر نام در شناسنامه، مشاور و پشتیبان شما خواهد بود. همچنین می توانید با شماره گیری شماره های درج شده در مقاله از مشاوره تلفنی توسط وکلای حقوقی قلمداد بهره مند گردید.

 

درخواست مشاوره حقوقی

نظرات کاربران

4 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مجازات تهدید پیامکی

مجازات تهدید پیامکی

یکی از انواع تهدید و در واقع شایع ترین نوع تهدید به وسیله پیامک است . در صورتی که فردی از طریق پیامک ایجاد مزاحمت

Select Language
تماس با ما