بیمه تامین اجتماعی از مسئولیتهای کارفرما در شرکتها و به طور کلی هر نوع کسب و کاری به حساب میآید و گاه پیش میآید که بنا به دلایلی از جمله کمبود بودجه، حق بیمه کارکنان از جانب کارفرما پرداخت نشود. و اگر کارکنان پیگیر این امر نشوند در آینده مشکلاتی برای آنها ایجاد میشود. از این رو اعتراض به بیمه تأمین اجتماعی، بسیار شایع است.
اعتراض به بیمه تأمین اجتماعی از طرف کارمند یا کارگر
بر طبق قانون اداره کار، کلیه شرکتها، کارخانهها و کلیه افرادی که کسب و کاری راه میاندازند و به نوعی افراد را استخدام می کنند موظف هستند علاوه بر حقالزحمه (حقوق) آنها را نیز تحت پوشش بیمه قرار دهند و یا مبلغ بیمه را به ایشان پرداخت نمایند. عدم اجرای این تکلیف، منجر به اعتراض از جانب کارگر یا کارمند خواهد شد. کارمندان یا کارگران به دو طریق حضوری و غیر حضوری و از طریق مراجعه به سامانه eservices.tamin.ir میتوانند سابقه بیمه خود، کسری و یا سابقه بیمه ناموجود خود را رصد و در صورت بروز هر کدام از مشکلات مذکور دعوای خود را در قسمت مربوط طرح کنند.
اعتراض به بیمه تأمین اجتماعی از طرف کارفرما
زمانی که کارمند یا کارگر به عدم ثبت سابقه بیمه و یا کسری بیمه که از وظایف اصلی کارفرما به حساب میآید اعتراض میکند و مدارک و اسناد مربوط را ارائه میکند، سازمان تامین اجتماعی پس از بررسی و در صورت موجه دانستن درخواست، مبلغی به عنوان بیمه شخص متقاضی در نظر میگیرد و آن را به کارفرما ابلاغ مینماید. اگر کارفرما با مبلغ سازمان موافق باشد که اصطلاحا سازش صورت میگیرد. اما در صورت عدم توافق کارفرما، وی میتواند در دو مرحله بدوی و تجدیدنظر نسبت به مبلغ پیشنهادی تقاضای بررسی کند که به این درخواست در اصطلاح اعتراض به بیمه تامین اجتماعی گفته میشود. در این درخواست خواهان کارفرما به حساب آمده و خوانده دعوی سازمان تامین اجتماعی خواهد بود. اعتراض به بیمه شامل مراحل زیر خواهد بود.
روش ثبت اعتراض به بیمه توسط کارفرما
پس از ابلاغ مبلغ بیمه از طرف سازمان تامین اجتماعی، کارفرما ۳۰ روز مهلت دارد تا اعتراض خود به بیمه را در فرمهای مخصوص به اعتراض وارد کرده و آنها را به شعب یا نمایندگیهای مربوط تسلیم نماید. شعب یا نمایندگیها اعتراض را ثبت و وقت رسیدگی تعیین و زمان آنرا به کارفرما ابلاغ مینمایند.
طرح دعوی اعتراض به بیمه در هیأت بدوی
در این درخواست خواهان دعوای اعتراض به بیمه تأمین اجتماعی به مستند ماده ۴۲ قانون تامین اجتماعی کارفرما به حساب میآید و خوانده دعوی سازمان تامین اجتماعی خواهد بود. چرا که همانطور که در بالا نیز اشاره شد این کارفرماست که نسبت به تصمیم سازمان نسبت به میزان حق بیمه و خسارات احتمالی اعتراض دارد.
رسیدگی در هیأت بدوی اعتراض بیمه
هیأت بدوی با بررسی درخواست و مستندات ارائه شده، در خصوص دعوای بیمه مطروحه اعلام نظر مینماید. تصمیمات این هیأت تا مبلغ ۱۵ میلیون تومان حق بیمه قطعی و غیرقابل تجدیدنظر خواهد بود. اما دز خصوص مبالغ بیش از ۱۵ میلیون تومان، محکوم علیه امکان اعتراض در هیأت تجدید نظر خواهد داشت.
رسیدگی در هیأت تجدیدنظر اعتراض به مبلغ بیمه
همانطور که در بالا اشاره شد، چنانچه میزان مبلغ تعیین شده و مورد اعتراض قرار گرفته در هیأت بدوی بیش از ۱۵ میلیون تومان باشد، هر کدام از محکومعلیهم امکان طرح دعوا در هیأت تجدیدنظر را خواهد داشت. این هیأت پس از ارجاع دعوی، به صورت شکلی و ماهوی در دعوا ورود کرده و رای صادره ار جانب وی قطعی خواهد بود.
گروه مشاورین حقوقی ایرانلا
با توجه به توضیحات فوق پیشنهاد میکنیم قبل از اقدام برای هر گونه انتخاب وکیل برای شکایت از تامین اجتماعی به دیوان عدالت اداری و یا شکایت از بیمارستان تامین اجتماعی ، وکیل برای جرائم رایانه ای و بیمه تامین اجتماعی حتما با یک مشاور حقوقی متخصص در این زمینه مشورت نمایید. مشاورین حقوقی ایرانلا با گردآوری مجموعه ای از خبره ترین وکلا در تمامی زمینه های حقوقی در کنار شماست. همواره می توانید با تماس با مجموعه درخواست مشاوره حضوری و تلفنی داشته باشید.
گروه وکلای تخصصی ایرانلا آماده ارائه مشاوره در زمینه کلیه امور مربوط به اعتراض به بیمه تأمین اجتماعی خواهند بود. جهت دریافت مشاوره یا طرح دعوی میتوانید از طریق شمارههای درج شده در سایت ایرانلا با وکلای تخصصی این حوزه ارتباط حاصل نمائید.