درصورتی كه در قرارداد داوری، تعداد داور معین نشده باشد و طرفین نتوانند در تعیین داور یا داوران توافق كنند، هریك از طرفین باید یك نفر داور اختصاصی معرفی و یك نفربه عنوان داور سوم به اتفاق تعیین نمایند. بنابراین پس از انتخاب داور بایستی ابلاغ تشکیل جلسه داوری به طرفین صورت بگیرد. در این نوشتار در رابطه با ایلاغ تشکیل جلسه داوری توضیحات مفیدی ارائه شده است.
ابلاغ تشکیل جلسهی داوری
در رابطه با ابلاغ تشکیل جلسه داوری میدانیم که داوری حل و فصل اختلاف توسط شخص و یا اشخاص ثالث میباشد. طبق مادهی 477 قانون آیین دادرسی مدنی (( داوران در رسیدگی و رای، تابع مقررات قانون آیین دادرسی مدنی نیستند، ولی باید مقررات مربوط به داوری را رعایت نمایند.)) باید دانست که مقررات آیین دادرسی مدنی به دو دسته تقسیم می شوند:
- اصول
- تشریفات دادرسی
اهمیت ابلاغ تشکیل جلسهی داوری
از نکات فوق ممکن است برداشت شود که داوران ملزم به رعایت اصول و تشریفات دادرسی نمیباشند. در حالی که الزام داور یا داوران به رعایت اصول دادرسی و عدم الزام به رعایت تشریفات دادرسی به صحیح نزدیکتر میباشد. اصول دادرسی شامل موارد گوناگونی از جمله، اصل ترافعی بودن، اصل تناظر، اصل بیطرفی، اصل استقلال و… میباشد.در رابطه با ابلاغ تشکیل جلسه داوری اصولاً ابلاغ صحیح در خصوص تشکیل جلسهی داوری، ازجمله مواردی است که مقدمات رعایت اصل تناظر را فراهم میکند. در این مقاله سعی خواهد شد که با توضیح اصل ترافعی بودن رسیدگی، اهمیت ابلاغ تشکیل جلسهی داوری را شرح دهیم. برای دانلود نمونه فرم ابلاغ شکیل جلسهی داوری بر روی فرمت ذیل کلیک کنید.
نمونه فرم ابلاغ تشکیل جلسهی داوری
اصل ترافعی بودن رسیدگی
ترافع در کارکرد لغوی آن به معنی رجوع مدعی و مدعی علیه به قاضی میباشد. در حقوق داوری منظور از ترافعی بودن رسیدگی به این معناست که هریک از طرفین دعوا بتوانند ادعا و ادلهی خود را به داور اطلاع دهند و در مقابل از آنچه رقیب در مقام دفاع به داور ارائه نموده، مطلع شوند تا در صورت لزوم بتوانند آن را به چالش بکشند.
از ارکان رسیدگی ترافعی میتوان میتوان به :
- ابلاغ تشکیل جلسه داوری
- اعطای فرصت دفاع
اشاره نمود. موضوع بحث حاضر، پیرامون ابلاغ میباشد ولیکن جهت روشن گردیدن معنای حقوقی فرصت دفاع، چند خطی در خصوص آن نگارش گردیده است.
1.ابلاغ تشکیل جلسهی داوری
به نظر میرسد ابلاغ تشکیل جلسهی داوری به طرفین و دیگر داوران از مهمترین مسائل در جریان داوری میباشد. اصل ابلاغ داخل در محدودهی اصول دادرسی است و نحوهی ابلاغ مربوط به تشریفات رسیدگی میباشد. مهم اطلاع طرفین از زمان تشکیل جلسه میباشد.
گاه نحوهی ابلاغ توسط طرفین مشخص گردیده که در آن صورت داوران نیز باید طبق همان روش عمل کنند اما اگر مشخص نشده باشد داوران میتوانند به طرق مختلف از جمله ارسال اظهارنامه، پست سفارشی و یا هر وسیلهی اطلاعی دیگری که قابلیت مستند سازی داشته باشد، طرفین را نسبت به تاریخ جلسه مطلع و از آنان دعوت به عمل آورند. باید در نظر داشت که ابلاغ جلسه به طرفین با حق دفاع، ارتباط نزدیک و تنگاتنگی دارد.
ضمانت اجرای ابلاغ نکردن صحیح
در مورد ابلاغ تشکیل جلسه داوری با مداقه در قوانین مربوط به داوری در حقوق ایران، عدم ابلاغ صحیح و به موقع از موارد ابطال رای داوری محسوب نمیشود ولیکن باتوجه به اهمیت موضوع چنانچه داوران این مورد را رعایت ننمایند و برخلاف اصول دادرسی که رعایت آن الزامی است اقدام نمایند، میتوان با تفسیر موسع از بند 1 مادهی 489 قانون آیین دادرسی مدنی خواستار ابطال رای داور گردید چرا که رای مذکور بیتوجه به قوانین موجد حق صادر گردیده است. بنابراین ابلاغ تشکیل جلسهی داوری نقش مهمی در تحقق دادرسی عادلانه و ترافعی بودن رسیدگی داراست.
2.اعطای فرصت دفاع
منظور از فرصت دفاع، دادن مهلت مناسبی به هر یک از طرفین برای ارائهی ادله، و دفاع در برابر ادلهی ارائه شده توسط طرف مقابل میباشد. دادگاهها رای داوری را که بدون دادن فرصت دفاع به هر از یک از طرفین صادر شده باشد را ابطال مینمایند.
موسسه حقوقی قلمداد
در یک جمعبندی کلی خاطر نشان مینماید، ابلاغ تشکیل جلسهی داوری و اعطای فرصت دفاع به هریک از طرفین منجر به تحقق اصل ترافعی بودن رسیدگی در داوری میشود. چنانچه هر یک از این دو مورد رعایت نشوند، میتوان خواستار ابطال رای داور گردید. باتوجه به توضیحات فوق بایستی عنوان نمود چنانچه راجعبه داوری، دستور توقف اجرای رای داور، ابلاغ تشکیل جلسهی داوری و یا هریک از مراحل داوری نیاز به مشاوره با وکیل داشتید میتوانید با گروه وکلای ایرانلا از طریق شماره تماسهای موجود در سایت با ما در ارتباط باشید.
مشاورین حقوقی ایرانلا
با توجه به خدمات و توضیحات فوق بایستی عنوان نمود که وکلای این دفتر می توانند در مواردی همچون اعتراض به اجرائیه رای داوری،دستور توقف اجرای رای داور، شکایت از ضابطین دادگستری،شکایت از داور پرونده، ابطال رای داوری خارج از موعد ، تفاوت عقد عاریه و عقد ودیعه، وصیت نامه معتبر و انواع آن، ثبت دادخواست، لایحه، مشاوره تخصصی و یا قبول وکالت و طرح دعوا و اعتراض به دیوان عدالت اداری مرجعی حرفه ای و تخصصی جهت احقاق حقوق موکلین باشند.
برای انجام این امر می توانید با تماس با گروه حقوقی ایرانلا درخواست مشاوره تلفنی و حضوری را داشته باشید.
پشتبانی تمام وقت، حق وکالت منصفانه، تجربه و سابقه بالا، تسلط کافی بر تمامی قوانین قضایی، وجدان کاری بالا و … همگی از مزایای بهره گیری از وکلای موسسه حقوقی قلمداد محسوب می شود.
یک پاسخ