تفاوت نام تجاری با برند

تفاوت نام تجاری با برند

با وجود شباهت‌هایی که بین برند و نام تجاری وجود دارد و در عمل نیز گاه این دو به اشتباه یکسان در نظر گرفته می‌شوند ولی باید دانست که بین نام تجاری و برند تفاوت‌های حائز اهمیتی وجود دارد. برای درک بهتر، در زیر به معرفی جداگانه‌ هر دو خواهیم پرداخت.

نام تجاری چیست؟

نام تجاری به معنی اسم و عنوانی است که یک کسب و کار به طور معمول برای معرفی و تبلیغ کالا و یا خدمات خود و در واقع برای شناخته شدن توسط مصرف کنندگان و تمایز محصولات خود از آن استفاده می‌کند. طبق ماده ۳۰ قانون ثبت اختراعات، طرح‌های صنعتی و علايم تجاری مصوب ۱۳۸۶، نام تجاری چنین تعریف می‌شود: «نام تجاری، اسم یا عنوانی است که معرف و مشخص‌کننده شخص حقیقی یا حقوقی می‌باشد.»

نام تجاری چه ویژگی‌هایی دارد؟

محرز است که نام تجاری دارای ارزش اقتصادی و از سرمایه‌های ناملموس و دارایی‌هایی اصلی یک کسب و کار یا شرکت است و جزو اموال فکری و از حقوق قابل حمایت صاحب حق می‌باشد. ثبت نام تجاری الزامی نیست و عدم ثبت به معنای عدم حمایت قانونی و نقض حق توسط ثالث نمی‌باشد و همچون سایر اموال فکری مانند علامت تجاری، طرح صنعتی و … حقوق انحصاری برای مالک یا دارنده آن ایجاد می‌کند. همانطور که در قانون ثبت اختراعات و علاٌمت تجاری و طرح‌های صنعتی مصوب ۱۳۸۶ ذکر شده: «با رعایت قوانین و مقررات ثبت اجباری نام‌های تجاری، این قبیل نامها حتی بدون ثبت نیز در برابر عمل خلاف قانون اشخاص ثالث حمایت‌ می‌شوند.»

تفاوت نام تجاری با برند

نام تجاری چه کاربردی دارد؟

نام تجاری یا همان اسم تجاری معرف کالا یا خدمات به حساب می‌اید که مصرف‌کنندگان با توجه به شناخت و اعتماد به کیفیت محصولات، از آن استفاده می‌کنند. ذکر این نکته ضروری است که نام تجاری با نامی که برای ثبت شرکت ها باید ارائه شود متفاوت است و برای تعیین نام شرکت‌های تجاری طبق ضوابط دستورالعمل اجرایی تعیین نام اشخاص حقوقی و با توجه به نوع شخصیت حقوقی شرکت (تضامنی، با مسئولیت محدود و …) اقدام می‌شود.

برند

برند اصطلاح وسیع‌تر و گسترده‌تری از علامت و نام تجاری به حساب می‌آید. و در واقع دربرگیرنده عناصر مختلفی می‌باشد. عناصر ملموس و ناملموسی که ارکان اصلی یک برند را برای ساخت هویت مستقل آن تشکیل می‌دهند به شرح  زیر است.

عناصر ملموس برند

1.  نام تجاری برند و نام محصولات آن؛ نام‌های منحصر به فرد و به یاد ماندنی می‌توانند به یک کسب و کار کمک کنند تا از ابتدا تاثیر مثبتی داشته باشد، به طور مثال اپل نام تجاری یک برند است و آیفون نام یکی از محصولات وی.

2.  لوگو، نماد یا علامت تجاری برند؛ یک لوگو و یا علامت متمایز می‌تواند تشخیص فوری برند را تضمین کند و بخش مهمی برای شناسایی و تمایز بخشی شرکت و کسب و کار است.

3.  استفاده از تصاویر و ترکیب رنگ‌های خاص که با هدف تثبیت در ذهن مخاطب و مصرف‌کنندگان ایجاد کند.

4.  پیام‌رسانی به مخاطب توسط شعارهای تجاری و تبلیغات خود که حتی صرفا با دیدن یا شنیدن آن شعار و تبلیغ مخاطب متوجه می‌شود که مربوط به کدام شرکت و یا کالا و خدمات است. مانند شعار معروف  «just do it» شرکت نایکی برای محصولات ورزشی خود که باعث ماندن در ذهن مصرف‌کنندگان و یا اکثر افراد جامعه شده است.

تفاوت نام تجاری با برند

عناصر ناملموس برند

 عناصر نا ملموس برند شامل ارزش‌ها و سیاست‌های کاری آن کسب و کار برای سرمایه‌گذاری با توجه به عرضه و تقاضای بازار و نقاط قوت و برتری آن نسبت به رقبای خود و در واقع شخصیتی است که آن برند برای خود با توجه به کارآفرینی خود ایجاد می‌کند مانند اشخاص حقیقی که هر کس صدا و سیمای خاصی دارد، برند نیز برای خود شخصیتی آشنا ایجاد می‌کند که معمولا بین سالیان متمادی و نسل به نسل این شهرت ادامه پیدا می‌کند و جزو بزرگترین سرمایه‌های ناملموس یک کسب و کار است.

برند چگونه خلق می‌شود؟

هنگامی که یک کسب و کار به طور مداوم فعالیت می‌کند با فعالیت مستمر خود و کسب شهرت به دلیل کیفیت مطلوب محصولات و یا خدمات خود جایگاه معتبری میان هم صنفان خویش و یا جامعه پیدا می‌کند به طوری که اکثر مصرف‌کنندگان آن کالا یا خدمات، با آن آشنا هستند و استفاده از آن را به سایر محصولات مشابه ترجیح می‌دهند، برند یا نشان تجاری خلق می‌شود.

تفاوت نام تجاری و برند

با توجه به تعاریف یاد شده، نام تجاری اسم و نام استعمال شده برای معرفی خود به مصرف‌کنندگان است که صرفا یک عنوان و اسم است و جنبه بصری و شکلی خاصی ندارد. در حالی که برند یا مارک یا نشان تجاری، مجموعه‌ای از تمام فعالیت‌ها و اقدامات معتبر و با کیفیتی است که یک کسب و کار برای اثبات جایگاه خود در طول زمان با استفاده از نام و علامت تجاری منحصر به فردش انجام داده و از این طریق برای خویش ارزش و اعتبار خلق کرده و مصرف‌کننده به اعتبار این ارزش در وهله اول وی را انتخاب و پس از اعتماد به ثبات کیفیت برند، وفادار آن باقی می‌ماند. برند ترکیب و مجموعه‌ای از مصادیق مختلف حقوق مالکیت فکری است مانند علامت تجاری و نام تجاری، شعار تجاری و یا طرح صنعتی و حتی کپی رایت مربوط به دارایی‌های ادبی-هنری خود و هر کدام به طور مجزا قابل حمایت و دارای حقوق انحصاری هستند.

تفاوت نام تجاری با برند

وکیل مالکیت فکری

باید توجه داشت که تفاوت های علامت مشهور با علامت معروف و مطالب مطروحه در سایت صرفا در حد ایجاد آشنایی با مباحث تخصصی مالکیت فکری و اسرار تجاری است و امکان ابطال علامت تجاری محدود به موارد ذکر شده نیست برای مثال می توان جهت ابطال یک علامت را رقابت نا مشروع و یا حتی دارا شدن بلاجهت به سبب به اصطلاح free-riding قرار داد و بدیهی است هر مبحث مسائل فنی و تخصصی خود را دارد. به همین خاطر امید است اشخاص از مشورت وکیل متخصص حقوق مالکیت فکری بی بهره نمانند و در این راستا چنانچه نیاز به مشاوره حقوقی داشتید همکاران ما در دپارتمان حقوق مالکیت فکری دفتر حقوقی قلمداد حتما توصیه های مفیدی برای شما خواهند داشت.

مشاورین حقوقی ایرانلا

در راستای توضیحات در رابطه با تفاوت علامت مشهور با علامت معروف، برای مشاوره با وکیل متخصص در زمینه مالکیت فکری همانند تفاوت نام تجاری و علامت تجاری و یا طرح صنعتی چه زمانی قابل ثبت است؟، حقوق صاحبان علامت تجاریTجرم کپی برداری از اختراع، شکایت از سرقت علمی و کپی برداری از کتاب  و شکایت نقض کپیرایت و…. می توانید با وکلای متخصص و با تجربه مشاورین حقوقی ایرانلا از طریق شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید و درخواست مشاوره تلفنی با وکلای این مجموعه را داشته باشید.

درخواست مشاوره حقوقی

نظرات کاربران

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مستثنیات دین در قانون

مستثنیات دین در قانون

در صورتی که شخصی بدهکار باشد طلبکار می تواند از طرق قانونی اقدام به جلب و توقیف اموال وی بنماید اما همانطور که قانون این

حق داشتن وکیل طبق اصل 35

حق داشتن وکیل طبق اصل 35

حق داشتن وکیل طبق اصل 35 از جمله اصول مهم در زمینه حقوق شهروندی و دسترسی به عدالت محسوب می‌شود. این اصل به موضوع حمایت

Select Language
تماس با ما