تفاوت علامت مشهور با علامت معروف

تفاوت علامت مشهور با علامت معروف

در رابطه با تفاوت علامت مشهور با علامت معروف و اساسا تعریف علامت معروف،گرچه قانونگذار  ایران توضیحی صریح از علامت معروف ارائه ننموده است اما به علت آثاری که این تعریف بر حقوق اشخاص صاحب علامت معروف و نیز استفاده کنندگان این دست علامت ها که در ایران دارد رویه قضایی با تکیه بر اسناد داخلی و خارجی قیام به ارائه تعریف این وصف مهم در علامت نموده است. من، حسین رضائی به عنوان وکیل دادگستری و پژوهشگر حوزه حقوق مالکیت فکری در این گفتار تلاش خواهم نمود نکاتی کاربردی در رابطه با علامت معروف ارائه دهم.

اثر حقوقی تعریف علامت معروف

علامتی که به عنوان علامت معروف در نظر گرفته شود برای صاحب آن علامت حق انحصاری استفاده ایجاد می نماید. وفق بند ه ماده 32 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری یکی از مواردی که مانع ثبت علامت می گردد این است که عین یا به طرز گمراه کننده ای شبیه یا ترجمه یک علامت یا نام تجاری باشد که برای همان کالاها یا خدمات مشابه متعلق به موسسه دیگری در ایران معروف باشد. مهم ترین تفاوت آن با علامت مشهور و اثر معروف بودن علامت این است که بدون نیاز به ثبت با شرایط مندرج در بند فوق مورد حمایت خواهد بود.

ضابطه تعریف علامت معروف در حقوق ایران

بررسی قوانین داخلی راجع به تعریف علامت معروف نشان می دهد تقریبا مقرره ای که ضوابط دقیقی برای این تعرف ارائه دهد وجود ندارد. در بررسی شناخته شدن یک علامت در ادبیات جهانی حقوق مالکیت فکری با توجه به میزان آشنایی مردم با آن علامت از اصطلاحات علامت معروف (well-known) و علامت مشهور (famous mark) استفاده می شود اما به نظر می رسد که قانونگذار داخلی بین این دو قائل به تفکیک نبوده و صرفا از عبارت علامت معروف آن هم بدون تعیین ضوابط شناسایی آن استفاده نموده و در عمل تبیین این وصف را بر عهده قضات، حقوقدانان و وکلا و در کل رویه قضایی نهاده است.

تفاوت علامت مشهور با علامت معروف

تفاوت علامت مشهور با علامت معروف

علامت مشهور در مقایسه با علامت معروف به میزان بیشتری شناخته شده است و اکثریت مردم آن را می شناسند. در کشور آلمان علامتی را که بیش از 80 درصد مردم آن را می شناسند به عنوان علامت مشهور در نظر می گیرند. اما علامت معروف نیازی به شناخته شدن در این حد ندارد و همین که یک علامت در میان مصرف کنندگان تخصصی خود شناخته شده باشد به عنوان علامت معروف در نظر گرفته می شود برای مثال برند adidas در میان اکثر مردم شناخته شده است و از این جهت مصداق علامت مشهور است ولی لوازم چاپ برند هایدلبرگ صرفا در میان چاپ خانه داران شناخته شده است.

ابطال علامت ثبت شده توسط صاحب علامت معروف

در ادامه توضیح در رابطه با تفاوت علامت مشهور با علامت معروف همان طور که ذکر گردید طبق بندهای “ه” و “و” ماده 32 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، علامتی که در ایران معروف شده باشد با داشتن شرایطی، امکان ثبت آن توسط دیگران در ایران وجود ندارد و در صورت ثبت آن، صاحب علامت تجاری می تواند ابطال آن را از دادگاه ایران تقاضا نماید. البته صاحب علامت معروف جهت ابطال اظهارنامه مربوطه می بایستی شروطی را اثبات نماید که بیان خواهد شد.

تفاوت علامت مشهور با علامت معروف

شرایط ابطال علامت ثبت شده توسط صاحب علامت معروف

صاحب علامت معروف برای اینکه بتواند علامتی که مشابه یا عین علامت خودش در ایران ثبت شده است را ابطال نماید علاوه بر این شرط بدیهی که می بایستی مشابهت یا عین علامت ادعایی بودن را ثابت کند جهت ابطال علامت در طبقه غیر مشابه نیاز دارد اولا اثبات نماید که ثبت علامت در آن طبقه برای کالا یا خدمات غیر مشابه به منافع مالک علامت معروف لطمه می زند ثانیا عرفا میان استفاده از علامت و مالک علامت معروف ارتباط وجود دارد. به این معنا که استفاده شخص ثالث از علامت وی باعث ورود ضرر یا کاهش اعتبار برند او می شود که در اصطلاح به این نوع نقض، نقض نوع دوم می گویند.

تفاوت حقوق دارنده علامت معروف در فرض ثبت یا عدم ثبت

چنانچه دارنده علامت معروف قبلا در کشور دیگری این علامت را ثبت نموده باشد در فرض ارتباط علامت ثبت شده با مالک علامت و نیز ایراد لطمه به منافع مالک حتی در طبقات برای کالاها یا خدمات غیر مشابه هم می تواند خواهان ابطال علامت ثبت شده باشد. اما چنانچه علامت معروف ثبت شده نباشد جهت ابطال آن به استناد بندهای “ه” و ” و “ماده 32 فراهم نمی باشد.

به طور خلاصه اگر علامت معروف باشد فارغ از ثبت یا عدم ثبت مورد حمایت در مورد کالاها و خدمات مشابه خواهد بود اما برای ایجاد حق انحصاری برای علامت معروف در طبقات غیر مشابه اولا ثبت در یک کشور مشمول کنوانسیون پاریس بایستی انجام گرفته باشد ثانیا بین مالک علامت و آن کالاها و خدمات ارتباط وجود داشته باشد ثالثا ایجاد ضرر برای مالک علامت معروف نماید.

تفاوت علامت مشهور با علامت معروف

وکیل مالکیت فکری

باید توجه داشت که تفاوت های علامت مشهور با علامت معروف و مطالب مطروحه در سایت صرفا در حد ایجاد آشنایی با مباحث تخصصی مالکیت فکری و اسرار تجاری است و امکان ابطال علامت تجاری محدود به موارد ذکر شده نیست برای مثال می توان جهت ابطال یک علامت را رقابت نا مشروع و یا حتی دارا شدن بلاجهت به سبب به اصطلاح free-riding قرار داد و بدیهی است هر مبحث مسائل فنی و تخصصی خود را دارد. به همین خاطر امید است اشخاص از مشورت وکیل متخصص حقوق مالکیت فکری بی بهره نمانند و در این راستا چنانچه نیاز به مشاوره حقوقی داشتید همکاران ما در دپارتمان حقوق مالکیت فکری دفتر حقوقی قلمداد حتما توصیه های مفیدی برای شما خواهند داشت.

مشاورین حقوقی ایرانلا

در راستای توضیحات در رابطه با تفاوت علامت مشهور با علامت معروف، برای مشاوره با وکیل متخصص در زمینه مالکیت فکری همانند تفاوت نام تجاری و علامت تجاری و یا طرح صنعتی چه زمانی قابل ثبت است؟، جرم کپی برداری از اختراع، شکایت از سرقت علمی، مهاجرت به امارات از طریق ثبت اختراع و کپی برداری از کتاب  و شکایت نقض کپیرایت و…. می توانید با وکلای متخصص و با تجربه مشاورین حقوقی ایرانلا از طریق شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید و درخواست مشاوره تلفنی با وکلای این مجموعه را داشته باشید.

درخواست مشاوره حقوقی

نظرات کاربران

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اعسار در محکومیت های مالی

اعسار در محکومیت های مالی

در مواردی که شخصی در جریان رسیدگی به محکومیت های مالی به موجب رای قطعی محکوم گردد می تواند با توجه به راهکار قانونی به

نحوه اجرای محکومیت های مالی

نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع اجراکننده رأی در مورد نحوه اجرای محکومیت های مالی، اعم از قسمت اجرای دادگاه صادرکننده اجراییه یا مجری نیابت، مکلف است به تقاضای محکومٌ

هیئت تشخیص اداره کار

هیئت تشخیص اداره کار

هنگام بروز اختلافات ناشی از قانون کار مابین کارگر و کارفرما، قانونگذار مراجعی جهت حل اختلاف بین کارگر و کارفرما در نظر گرفته است. هیئت

Select Language
تماس با ما