یکی از سوالات رایج در رابطه با شکایات و اختلافات بین کارگر و کارفرما نحوه و چگونگی شکایت در اداره کار است. اداره کار نیز مانند دیگر مراجع قانونی دارای روند قانونی خود می باشد. در این نوشتار در رابطه با چگونگی شکایت در اداره کار راهنمایی ارائه شده است.
اداره کار
اداره کار به منظور رسیدگی به مسائل بین کارفرما و کارگر و همچنین تصویب قوانین مرتبط با حقوق کارگران راه اندازی شده است. کارگران در صورت تضییع حقشان با مراجعه به این نهاد می توانند از حقوق خود دفاع نمایند. این نهاد وظایف گسترده ای در رابطه با حقوق کارگر بر عهده دارد که در ادامه به برخی از این موارد اشاره شده است.
برخی وظایف اداره کار
- رسیدگی به اختلافات و شکایات کارگر و کارفرما
- تشکیل مراجع حل اختلاف به منظور حل و فصل اختلافات با توجه به قانون و مقررات کار
- راهبری و هدایت مراجع حل اختلاف واحدهای شهرستانی و ارائه نظر مشورتی به آنان در
- زمینه اجرای صحیح قانون کار و مقررات و آئین نامه ها و دستورالعمل های مربوط
- برنامه ریزی به منظور نظارت بر چگونگی عملکرد مراجع حل اختلاف در سطح استان
- مشاوره و راهنمائی کارگران و کارفرمایان در زمینه مسائل مربوط به روابط کار
- برنامه ریزی دوره های آموزشی طرح طبقه بندی مشاغل و پیگیری و نظارت بر اجرای صحیح طرح مزبوردرواحدهای مشمول
- برگزاری جلسات بحث و تبادل نظر فی مابین نمایندگان کارگران و کارفرمایان جهت رفع
- مشکلات ونارسائی های ناشی از کار
- بررسی و تائید قراردادهای پاداش افزایش تولید موضوع ماده 47 قانون کار
- بررسی و اجرای طرحهای طبقه بندی مشاغل واحدهای مشمول قانون کار و تائید آنها جهت اجرا
- بررسی و اظهار نظر در مورد اصلاحیه های طرح طبقه بندی مشاغل
- نظارت بر فعالیت دفاتر فنی طبقه بندی مشاغل
- بررسی آئین نامه های انضباط کار واحدهای مشمول قانون کار استان
- انجام راهنمائی های لازم جهت انعقاد پیمانهای دسته جمعی
- بررسی پرونده های مفتوحه در دیوان عدالت اداری و شرکت در جلسات دیوان بر حسب ضرورت
- جمع آوری آمار و اطلاعات مربوط به عملکرد مراجع حل اختلاف در سطح استان و تدوین گزارشات توصیفی و تحلیلی برای ارائه به واحدهای ستادی ذیربط
- برنامه ریزی به منظور تشکیل دوره های آموزشی تخصصی و عمومی برای نمایندگان کارگران وکارفرمایان درهیأت های تشخیص و حل اختلاف
- ارائه پیشنهاد و فراهم آوردن تمهیدات لازم به منظور افزایش توان علمی کارکنان با همکاری واحدهای ستادی ذیربط
- بررسی و نظارت بر عملکرد پیمانکاران حقیقی و حقوقی جهت اجرای دقیق مقررات قانون کار
- هماهنگی با واحدهای ستادی ذیربط در وزارتخانه به منظور حسن اجرای وظائف مربوط
چگونگی شکایت در اداره کار
برای چگونگی شکایت در اداره کار در ابتدا شخص با مراجعه به سایت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با انتخاب گزینه میز خدمت و بعد از آن شناسه خدمات و در آخر شکایات کارگری را انتخاب می نماید.در این مرحله عنوان خدمت : رسیدگی و صدور احکام مربوط به شکایات کارگری، نوع خدمت: خدمت به شهروندان و شرح خدمت: رسیدگی به شکایات کارگران و کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون کار و صدور احکام مربوطه خواهد بود. همچنین در صورت نارضایتی و ایجاد مشکل در ادارات نیز می توان از کارمند یا شخصی خاطی شکایت نمود. برای مثال در صورت نارضایتی و قصور از کارمند اداره ثبت می توان از وی تحت عنوان شکایت از کارمند اداره ثبت اقدام نمود.
مدارک مورد نیاز
- کارت ملی
- شناسنامه
- قرارداد کار
- دیگر اسناد و مدارک مربوط به شکایت
مدت زمان رسیدگی به شکایات
مدت زمان رسیدگی به شکایت شامل 20 روز برای رسیدگی در هیئت تشخیص اداره کار و 45 روز برای رسیدگی در هیئت های حل اختلاف بوده و در رابطه با مراتب رسیدگی 3 بار برای رسیدگی در هیئت های تشخیص و 2 بار برای رسیدگی در هیئت های حل اختلاف خواهد بود.
هیئت تشخیص اداره کار
همانطور که در مقدمه اشاره شد جهت رسیدگی به اختلافات ناشی از کار فیمابین کارگر و کارفرما مراجعی وجود دارند در مرحله اول جهت سازش بین کارگر و کارفرما مراجعه به شورای اسلامی کار یا انجمن صنفی کارگران است در صورتی که در این مرحله بین طرفین سازش صورت نگیرد مرحله بعد مراجعه به اداره کار و هیئت تشخیص اداره کار و بررسی موضوع توسط این مرجع خواهد بود. در صورتی که در این مرحله نیز سازش صورت نگیرد پرونده به هیئت حل اختلاف اداره کار ارجاع داده می شود که در این مرحله رای توسط این هیئت صادر می شود که رای صادره لازم الاجرا توسط طرفین خواهدبود.
ترکیب و نحوه انتخاب اعضاء هیأت تشخیص
هیأت های تشخیص متشکل از سه عضو است :
- یک نفر نماینده وزارت کار
- یک نفر نماینده کارگران به انتخاب کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان
- یک نفر نماینده مدیران صنایع به انتخاب کانون انجمن های صنفی کارفرمایان استان
هیئت حل اختلاف اداره کار
درمورد چگونگی شکایت در اداره کار و در صورت ایجاد اختلاف بین کارگر و کارفرما مرجع رسیدگی به این اختلافات اداره کار خواهد بود در اولین قدم دعوت به سازش طرفین و در صورت عدم سازش پرونده برای رسیدگی به هیئت تشخیص ارسال می گردد و رای در این باره صادر خواهد شد. در صورتی که هر یک از طرفین به رای صادره اعتراض داشته باشند در این مرحله دعوا به هیئت حل اختلاف اداره کار ارسال شده و پس از بررسی رای صادر می شود که این رای قطعی خواهد بود .
صلاحیت
پیرو چگونگی شکایت در اداره کار بر اساس ماده ۱۵۷ قانون کار مصوب ۱۳۶۹، «هر گونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای این قانون و سایر مقررات کار، قرارداد کارآموزی، موافقت نامههای کارگاهی یا پیمان های دستهجمعی کار باشد، در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کارآموز و یا نمایندگان آنها در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد، از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی و کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش از طریق هیأت های تشخیص و هیئت حل اختلاف اداره کار به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.»
چگونگی رسیدگی هیئت حل اختلاف اداره کار
هیئت تشخیص و هیئت حل اختلاف اداره کاردر رابطه با چگونگی شکایت در اداره کار، پس از دریافت شکایت در مورد اختلاف فیمابین نماینده یا نمایندگان قانونی کارگر و کارفرما، فورا و خارج از نوبت به موضوع رسیدگی و نظر نهایی خود را اعلام خواهد داشت. در هر صورت هیأت حل اختلاف موظف است حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ دریافت شکایت به موضوع رسیدگی نماید.
مشاورین حقوقی ایرانلا
ضمن ارزوی موفقیت و داشتن امنیت شغلی برای شما عزیزان، چنانچه در رابطه با چگونگی شکایت در اداره کار و چگونگی رسیدگی به دعاوی اداره کار و هیئت حل اختلاف اداره کار نیاز به مشاوره و وکیل جهت شکایت از کارفرما در مراجع اداری و قضایی و مسائلی همچون شکایت از کارفرما برای دیه و شکایت از کارفرما برای حقوق و مزایا، مشاوره حقوقی بیمه بیکاری، اعتراض به بیمه تامین اجتماعی، اعتراض به اجرائیه رای داور، هیئت حل اختلاف مالیاتی، شکایت از کارفرما برای دیه … میتوانید با وکلا و کارشناسان ما در ارتباط باشید.
2 پاسخ