همانطور که در مقالات پیشین در رابطه با مالیات گفته شد بر اساس قانون مالیات های مستقیم تمامی شخصیت های حقیقی و حقوقی چه در ایران و چه در خارج از ایران موظف به پرداخت مالیات و ارسال اظهارنامه ی مالیاتی می باشند. در این بین اشخاصی که موظف به پرداخت مالیات هستند و یا اصطلاحا مودیان مالیاتی می توانند نسبت به مالیات در نظر گرفته شده برای ایشان معترض بوده و به میزان مالیات در نظر گرفته شده اعتراض نمایند. در ادامه به چگونگی و نحوه اعتراض به برگ تشخیص مالیات بیشتر توضیح ارائه خواهد شد.
تعریف برگ تشخیص مالیاتی
برگ تشخیص مالیاتی برگه ای است که بر اساس آن نتیجه محاسبات مالیاتی مودیان مشخص و اعلام می گردد. بر اساس قانون مودیان بایستی طی مدت 4 ماه از پایان سال مالیاتی، به وسیله اظهارنامه هزینه ها و درآمدهای خود را تقدیم اداره مالیات نموده و اداره مالیات نیز ظرف مدت یک سال پس از دریافت اظهارنامه مالیاتی، اظهارنامه را بررسی و ظرف 3 ماه پس از پایاین مهلت مذکور برگ تشخیص مالیاتی را صادر می نماید.
با توجه به توضیحات فوق می توان گفت برگ تشخیص یا برگ ارزیابی مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی انفرادی یا برگ ارزیابی عمومی مالیاتی، نتیجه بررسی اداره مالیات در رابطه با مالیات مودی می باشد و باید توجه داشت که برای هر نوع مالیات، به صورت جداگانه صادر خواهد شد.
انواع برگ تشخیص مالیات
برگ تشخیص مالیات به سه نوع زیر تقسیم می گردد:
- برگ تشخیص مالیات حقوق
- برگ تشخیص مالیات تکلیفی
- برگ تشخیص ملیات عملکرد
در ادامه به توضیح موارد بالا خواهیم پرداخت.
برگ تشخیص مالیات حقوق
در رابطه با مالیات حقوق باید گفت چنانچه کسی مسئول پرداخت مالیات حقوق باشد و در موعد مقرر به پرداخت مالیات حقوق خود اقدام ننموده باشد اداره مالیات موظف است برای شخص برگ تشخیص مالیات حقوق صادر نمده و به نسبت حقوق وی مالیات و جریمه را دریافت نماید.
برگ تشخیص مالیات تکلیفی
چنانچه اعتراضی ثبت نگردد برگ مالیات تکلیفی صادر خواهد شد و طبق این موضوع اگر شخص به مالیات تعیین شده اعتراضی داشته باشد بایستی طی مدت 30 روز اعتراض خود را به صورت کتبی ثبت و به اداره مالیات اعلام نماید. بدیهی است که اگر شخص طی مدت 30 روز اعتراض خود را ثبت ننماید برگ تشخیص کالیات وی قطهی خواهد شد.
برگ تشخیص مالیات عملکرد
بر اساس برگ تشخیص مالیات عملکرد بررسی میزان درآمد ابرازی مودی در اظهارنامه و صورت معاملات فصلی او بررسی شده و در صورت مغایرت صادر خواهد شد. چنانچه شخص پرداخت کننده مالیات در مدت زمان تعیین شده توسط اداره مالیاتی ، مالیات تعیین شده را پرداخت نماید مشمول 40% بخشودگی مالیاتی خواهد شد.
شرایط اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی
با توجه به مواردی که در ماده 238 قانون مالیات های مستقیم بیان شده مودی می تواند به برگه تشخیص مالیات اعتراض نماید.
بر اساس ماده 238 قانون مالیات های مستقیم چنانچه پرداخت کننده مالیات نسبت به مبلغ مالیات اعتراضی داشته باشد، موظف است که ظرف سی روز کتباً اعتراض خود را به اداره مالیات مربوطه اعلام نماید و اگر ظرف مهلت فوق الذکر به برگ تشخیص اعتراض ننماید، برگ تشخیص وی قطعی می گردد.
با توجه به قانون فوق اعتراض کننده بایستی ظرف مدت 30 روز و به صورت کتبی اعتراض خود را ثبت نماید.
چگونگی ابلاغ اوراق مالیاتی
ابلاغ اوراق مالیاتی به سه روش زیر ابلاغ می گردد:
1 . ابلاغ به وسیله مامور ابلاغ (طبق ماده 203 ق.م.م)
2 . ابلاغ به وسیله مامور پست (طبق ماده 293 ق.م.م)
3 . آگهی در روزنامه کثیر الانتشار (طبق ماده 208 ق.م.م)
اعتراض به برگ تشخیص مالیات قطعی
جهت اعتراض به برگ تشخیص مالیات با توجه به مواد 216، 238 و 251 قانون مالیات های مستقیم نخست صاحبان مشاغل و مودیان مالیاتی و همچنین مالیات ایرانیان مقیم خارج از کشور بایستی اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی تسلیم نمایند. پس از بررسی مالیات پرداختی مورد نظر برای شخص صادر می گردد که با توجه به مبلغ مالیات فرد می تواند ظرف 30 روز اعتراض خود را ثبت نماید. در این صورت اگر اعتراض وارد باشد رسیدگی و حل خواهد شد و چنانچه وارد نباشد رد می شود.
مراحل اعتراض به مالیات
- تقدیم اعتراض توسط مودی: طبق ماده 251 قانون مالیات های مستقیم هم مودی و هم اداره مالیات هر دو به میزان یک ماه فرصت دارند تا پس از صدور رای صادره توسط شورای حل اختلاف با در دست داشتن دلایل و مستندات به شورای عالی مالیاتی شکایت نمایند. بدیهی است جهت ثبت اعتراض و شکایت مودی بایستی به سامانه ثبت اعتراض مالیاتی مراجعه نموده و اعتراض خود را ثبت نماید.
- برسی اعتراضات و دلایل و مستندات مربوط: بر طبق ماده 238 قانون مالیات های مستقیم چنانچه مستندات و دلایل کافی و محکمه پسند باشند اعتراض مورد قبول و رای مبنی بر پذیرش اعتراض روی برگه قید می گردد و در صورتی که دلایل مورد قبول و کافی نباشد مسئول مالیاتی پرونده را به هیئت حل اختلاف مالیاتی ارجاع خواهد داد.
- مختومه شدن پرونده: طبق ماده 239 قانون مالیات های مستقیم چنانچه مبلغ مالیات توسط مودی پرداخت شود و یا اعتراض مورد قبول و توسط هیئت تأیید شود پرونده مودی از جهت میزان درآمد مشمول مالیات مختومه اعلام می گردد.
مدت زمان رسیدگی به اعتراض
پس از ثبن اعتراض توسط مودی اداره مالیات موظف است ظرف مدت 30 روز از تاریخ ثبت، اعتراض را بررسی نتیجه را اعلام نماید.
مدارک لازم برای اعتراض به برگ قطعی تشخیص مالیات
- کارت ملی شخص حقیقی و تکمیل شکایت نامه
- تکمیل شکایت نامه توسط نماینده شخص حقوقی با مهر شرکت و تصویر روزنامه رسمی
- تصویر وکالتنامه معتبر(در صورت وجود وکیل)
- تصویر فیش واریزی حق تمبر وکیل به همرات کارت ملی وکیل( در صورتی که شخص اعم از حقیقی و حقوقی وکیل اختیار کرده باشد)
- تصویر رای اداره مالیات
گروه مشاورین حقوقی ایرانلا
با توجه به توضیحات فوق و به همین منظور گروه حقوقی قلمداد که مجموعه ای از وکلای متخصص و مجرب در تمامی زمینه های حقوقی است می تواند به شما برای رسیدن به نتیجه مطلوب کمک نماید. چنانچه نیاز به مشاوره و راهنمایی در رابطه بانحوه تکمیل فرم مالیات بر ارزش افزوده، مالیات اجاره مغازه، اعتراض به مالیات دستگاه کارتخوان، مالیات نقل و انتقال زمین کشاورزی، مالیات خرید و فروش سکه و مالیات بر خرید وفروش ملک تجاری و … دارید مشاورین حقوقی ایرانلا به صورت تلفنی و حضوری پاسخگوی شما خواهند بود.