مراحل ثبت اختراع در ایران چگونه است؟

مراحل ثبت اختراع در ایران چگونه است؟

اگر شما دارای یک ایده ی نوین هستید، باید بدانید که مراحل ثبت اختراع در ایران چگونه است؟ زیرا به دنبال ثبت اختراعتان در ایران قانون از شما حمایت می کند پس هر شخصی که به حق مخترع تعدی کند و یا مرتکب عملی شود که در نتیجه به حق مخترع تعدی شود، مالک می تواند مرتکب را تحت پیگرد قانونی قرار دهد.مراحل ثبت اختراع در کانادا با ایران متفاوت است.

شما باید پس از ثبت نام در سایت مرکز مالکیت معنوی اظهارنامه ی الکترونیکی که به زبان فارسی طبق شرایط ذیل تنظیم شده است را در سایت ثبت کنید.

مراحل ثبت اختراع در ایران چگونه است؟

مدارک مورد نیاز برای ثبت اظهارنامه

  • تصاویر مدارک شناسایی از قبیل شناسنامه و کارت ملی
  • در صورتی که متقاضی شخص حقوقی است آگهی روزنامه ی رسمی و مدارک مثبت سمت شخص متقاضی مثل وکالت نامه

برای پاسخ به این پرسش که مراحل ثبت اختراع در ایران چگونه است؟ می توان گفت باید مراحل زیر دنبال شود :

  1.  انتخاب عنوان اختراع :

    شما باید عنوان شایسته ای را انتخاب کنید که به ماهیت فنی اختراع، به صورت مختصر و دقیق اشاره کند. هر چند در ایام گذشته اختراع به اسم مخترع ثبت می شد اما در حال حاضر قابل قبول نمی باشد. با توجه به اینکه علم در حال پیشرفت است و هر روز محصول و یا وسیله ی جدیدی کشف می شود و یا ناکارآمدی دستگاه دیگری مشخص می شود پس ما در عنوان اختراع نمی توانیم از کلمات کیفی مثل جدید یا بهتر استفاده کنیم .

  2. مشخص کردن زمینه فنی اختراع مربوط :

    این مورد موضوع اصلی و حیطه ی فنی مرتبط با اختراع را معین می کند. وقتی زمینه فنی اختراع مشخص می شود، اداره ثبت اختراع حوزه ی فنی جهت جستجو برای سوابق اختراع را تعیین خواهد کرد. همچنین باید به زمینه ی فنی موجود در ارتباط با اختراع خود اشاره کنید. برای مثال اگر اختراع شما یک دستگاه تنفسی که مختص به بیماران مبتلا به کوید ۱۹ است می توانید به دستگاه تنفسی یا واکسن به عنوان زمینه اختراع اشاره کنید .

  3. بیان مشکل فنی و بیان اهداف اختراع :

    حداکثر در یک پاراگراف مشکل فنی که باعث احساس نیاز به اختراعتان شده و همچنین هدف اختراع را در جهت رفع مشکل مذکور ارائه نمایید .

     

  4. شرح وضعیت دانش پیشین و سابقه ی پیشرفت هایی که در ارتباط با اختراع ادعایی وجود دارد:

    متقاضی برای ایجاد درک جدید بودن اختراع باید نسبت سوابق مرتبط در داده های ملی و بین المللی تحقیق کند و آخرین سوابق موجود را که طی جستجو به آن دست یافته است به
    صورت موردی و یا تک به تک معرفی کند و به طور خلاصه ویژگی های فنی و قابل توجه هر یک را ذکر کند .

     

  5. ارائه راه حل برای مشکل فنی موجود همراه با شرح دقیق و کافی یکپارچه اختراع :

    این مرحله ی ثبت اختراع در ایران گام مهمی است و باید حاوی شرح کامل و گام به گام باشد تا کارشناس توانایی ساخت آن را داشته باشد. توضیح اختراع باید افشاکننده تمام ویژگیهای
    قابل حمایت از اختراع باشد تا مورد حمایت قانونی قرار گیرد.

     

  6.  توضیح، اشکال نقشه ها و نمودارها :

    شما باید برای فهم و ملموس کردن موضوع، فایل جداگانه ای به نام نقشه ها تهیه کنید.

    توضیحات مرتبط با فایل توضیح اختراع از طریق شماره و علائم در فایل نقشه انجام می شود .

     

  7.  بیان واضح و دقیق و مزایای اختراع نسبت به اختراع پیشین

  8.  توضیح حداقل یک روش اجرایی برای بکارگیری اختراع

  9.  ذکر صریح کاربرد صنعتی اختراع

  10.  خلاصه توصیف اختراع :

    خلاصه بین ۷۰ تا ۲۰۰ کلمه تهیه می شود.
    برای تهیه ی خلاصه اختراع یک مقدمه کوتاه که معرف زمینه ی فنی اختراع ، مشکلی که اختراع قصد گشودن آن را دارد و راه حل را بهصورت فنی ذکر نماید.
    همچنین عدم بیان ارزش و مزایای اختراع حائز اهمیت است .

  11.  ادعانامه :

    هر ادعا نامه ای باید در بردارنده سه شرط :
    ۱) جدید بودن اختراع در سطح جهان
    ۲ )داشتن گام
    ابتکاری قابل ملاحظه
    ۳) کاربرد صنعتی
    را دارا باشد.
    مراحل ثبت اختراع

موضوعات اختراع به طور کلی در یکی از دو عنوان روش فرآیند یا دستگاه، فرآورده قرار می گیرند. در رابطه با ثبت گونه گیاهی روش مقداری متفاوت خواهد بود.

پس ادعانامه به سه دسته تقسیم می شود :
الف) موضوع اختراع یک فرآورده، محصول، وسیله یا دستگاه باشد
ب) موضوع اختراع یک روش یا فرآیند باشد
ج) اختراع ترکیبی از یک فرآورده و فرآیند تولید مرتبط با آن باشد

در هر سه حالت باید ویژگی های فنی و مراحل تکنیکی بدون اشاره به مزایای آن ذکر شود.

شیوه نگارش ادعانامه نیز بسیار حائز اهمیت است.

قابل ذکر است شما باید پس از ثبت اظهارنامه در سایت مذکور حساب کاربری خود را تایید کنید.

در غیر این صورت ثبت اظهارنامه با حساب کاربری تایید نشده، فقط برای شما حق تقدم به وجود می آورد.

و همچنین پرونده شما جهت بررسی به کارشناسی ارجاع نمی گردد و پس از گذشتن مهلت قانونی، حساب کاربری شما کان لم یکن تلقی می شود .

برای تایید حساب کاربری به دو روش زیر می توانید اقدام کنید :

۱)انتخاب گزینه ی چاپ اقرارنامه و مراجعه به نزدیکترین دفتر ثبت اسناد
۲) مراجعه حضوری به دفترخانه اسناد رسمی

برای ثبت کشف ریاضی مراحل مقداری ساده تر خواهد بود .

گروه حقوقی ایران لا جهت تشخیص اینکه چه ابتکارها و اختراعاتی قابل ثبت است و تنظیم
ضمایم اظهارنامه و همچنین به طور کلی اینکه مراحل ثبت اختراع در ایران چگونه است؟ می تواند مشاوره های لازم را در اختیار شما بگذارد و همچنین مفتخر است در هنگامی که حق مخترع توسط اشخاص ثالث مورد سواستفاده قرار گرفته است شما را جهت احقاق حق مخترع یاری رساند .

درخواست مشاوره حقوقی

نظرات کاربران

17 پاسخ

    1. با سلام، بله مالک می تواند حقوق مادی خویش را تحت قراداد لیسانس و یا واگذاری به دیگری منتقل کند و همچنین این حقوق پس از فوت مالک در مدت معتبر به وراث او منتقل می شود.

  1. سلام ممنون از توضیحات کاملتون ، در خصوص ثبت اختراع با توجه به متن فوق که گفته شده باید جدید باشد، در صورت اختراع همزمان یک محصول از سوی دو شخصيت حقوقى آيا حق تقدمى براى ثبت وجود دارد؟.
    با تشكر

    1. با سلام، یکی دیگر از شرایط ثبت اختراع عدم افشای آن تا زمان ثبت اظهارنامه است، پس اگر دو شخص همزمان اختراعی انجام دهند، سپس شخص اول آن اختراع را افشا کند هرچند
      اظهارنامه ی ثبت آن را تقدیم نکرده باشد، شخص دیگر نمی تواند آن اختراع را ثبت کند زیرا وصف جدید بودن خود را از دست داده است.اما اگر هیچ کدام آن را افشا نکنند حق تقدم با کسی است که زودتر اظهارنامه ی ثبت اختراع را تقدیم کرده باشد. توجه داشته باشید که اشخاص حقوقی تنها می توانند دارای حقوق مادی باشند و حقوق معنوی آن تنها متعلق به اشخاص حقیقی است.

  2. با سلام اینجانب نیز در این روند مشکل داوری اختراعات را دارم یعنی زمانی که طرح اینجانب نو و جدید و دارای گام ابتکاری است ولی مراجع دانشگاهی و داوران پس از گرفتن هزینه های بالا طرح را تایید نمی کنند و در پاسخ می گویند دوست داریم طرح شما را رد کنیم برو پیش هرکسی که دوست داری بگو این مرجع را قبول ندارم اداره نیز می گوید ما طبق قانون مجبور هستیم طرح شما را رد کنیم . برخی از مراجع نیز می گویند داور متخصص ندارند !
    در این خصوص از متقاضیان به کارشناس اداره اختراعات متن زیر را ارسال کرده ام:
    كارشناس محترم با سلام ، اينجانب به شخصه اعتقادي به روند ماركسيستي و وارداتي اداره اختراعات كه با قانون اساسي كشور در تضاد مي باشد ندارم . بر فرض مثال متقاضي پرونده خود را به حداقل 50 مرجع ارسال كند و پرونده 3 ماه در هر مرجع توقف كند تا يكي از اين مراجع داور متخصص داشته باشند و طرح را درست مورد داوري قرار دهند ، اين يعني اتلاف وقت چيزي حدود 8 سال و پرداخت هزينه چيزي حدود 30 مليون تومان . در حال حاضر 11 مرجع در پرونده هاي قبلي اعلام كرده اند داور متخصص ندارند! . اولا بعد از 8 سال پرونده به چه درد متقاضي مي خورد ؟ ، دوم اينكه اگر اينجانب بخواهم 20 اظهارنامه با اين روند ثبت كنم يه چيزي حدود 600 مليون بايد هزينه كنم ( بنظر شما امكان ثبت اختراع به صورت غير مستقيم از اينجانب سلب نشده است ؟ ) ، ايا بعد از اينكه سند را دريافت كردم همين دولت اين هزينه را مي تواند طي فرآيندي به اينجانب برگرداند ( به قول دوستمون خود سند اختراع 5 كيلو روغن نباتي ارزش داره ؟ ) ، يا قرار است متقاضي در جامعه رها شود ؟ . در اداره شما مردم دو دسته هستند برخي با سرمايه هاي خود اختراع ثبت مي كنند برخي با دارايي هاي خود. اشخاصي كه با دارايي خود اختراع ثبت مي كنند مثل اعضا هيات علمي ، اشخاصي كه به بدنه آزمايشگاه و پژوهشگاه ها متصل هستند ، اين افراد هر هزينه اي بابت اختراع انجام مي دهند دولت طي فرآيندي اين هزينه را به آن ها برگشت ميدهد يا از طريق گرنت دانشگاهي يا از طريق پژوهش توليد . يعني اين وسط فقط پول جابجا مي شود و كسي ضرر نمي كند. دسته دوم كساني هستند كه با سرمايه هاي خود اختراع انجام ميدهند مثل افراد كه مدارك عاليه دانشگاهي دارند مشغول كار هستند اما به بدنه دولت وصل نيستند ، اين افراد تحت هر شرايطي اگر نتوانند اظهارنامه خود را به ثبت برسانند آن ها هم سرمايه خود را از دست داده اند و هم دارايي خود را كه همان اختراع مي باشد . چون اين افراد مجبور هستند نسبت به افراد اول يك مرحله بيشتر براي فرايند ثبت انرژي صرف كنند ، اين روند به صورتي طراحي شده كه به مرور زمان قشر متوسط جامعه منحل خواهد شد . و جامعه دو قطبي مي شود يعني دو قشر بالا و پايين كه در اين صورت كاپيتاليسم رخ مي دهد و …

    1. با سلام،با توجه براینکه اصل بر انصاف و عدالت است، اداره ثبت اختراع با بکارگیری اصول اظهارنامه ها را بررسی می کند لذا مشکل شما هم از جنبه ی ماهوی و هم شکلی قابل بررسی و بیگیری می باشد.

    1. سلام.همونطور که در مقاله توضیح دادیم بهترین راه ثبت کشفتون در قالب یک مقاله است تا قابلیت استناد داشته باشه

  3. با سلام چگونه کسی که اول ادعایی را در اداره اختراعات مطرح می کند ذی حق است ؟؟؟ . کشور ما عضو کنوانسیون برن و کپی رایت نیست شاید اگر شما در یک شکور اروپایی اظهارنامه داشته باشید حقی برای شما ایجاد شود اما در ایران زمانی که شما به سند نرسید هیچ حقی برای شما ایجاد نمی شود.شما با ثبت اظهارنامه اختراع صرفا دارید یک خبر را گزارش می دید . مثل این است که از طریق دفتر خدمات قضایی به خودتان اظهارنامه ارسال کنید . در سایر کشورها اولین مکانی که مخترع اختراع خود را افشا می کند اداره اختراعات است چون با ثبت اظهارنامه برای مخترع حقی ایجاد می شود اما در ایران شما باید این روند را وارونه اجرا کنید یعنی اخرین مکانی که اختراع را افشا می کنید اداره اختراعات باشد و قبل از ان به نوعی بتوانید حق تقدم خود را به اثبات برسانید تا اگر اختراع منجر به ثبت نشد حق شما محفوظ بماند . حتی اگر شما در ایران اظهارنامه فایل کنید و اختراع منجر به ثبت نشود شخص دیگری با کمی ویرایش می تواند از اختراع شما ایده بگیرد و با روابطی که در مراجع استعلام دارد یک طرح را به ثبت برساند . در این حالت شما چه حقی خواهید داشت و کجا می توانید ادعا حق تقدم کنید ؟؟؟

    1. با سلام، حقوق مالکیت فکری به دو دسته ی مالکیت ادبی و هنری و مالکیت صنعتی تقسیم می شود که بحث اختراعات در مالکیت صنعتی و کپی رایت در مالکیت ادبی و هنریبررسیمی شود و همچنین کنوانسیون برن برای حمایت از آثار ادبی و هنری می باشد لذا عدم عضویت ایران در کنواسیون برن، اصولا خدشه ای به حقوق مالک اختراع که دارای نظام قانونی خاص
      خود است که در مالکیت صنعتی بررسی می شود، وارد نمی کند. اما در خصوص رد اظهارنامه توسط کارشناسان و سپس ثبت همان اظهارنامه توسط شخص دیگر می توان گفت که شخصی که اظهارنامه ی نخست را با رعایت شرایط شکلی و ماهوی تقدیم کرده است می تواند با طرح دادخواست حقوقی به طرفیت اداره ثبت اختراع، احقاق حق کند.

  4. با سلام . من صرفا تجربیات خودم را می نویسم . من یک اظهارنامه در اداره اختراعات سال 97 فایل کردم که این اظهارنامه از نظر فنی و حقوقی هیچ مشکلی نداشت . برای اثبات حرفم کاری که انجام دادم این بود ابتدا یک اختراع در انگلستان پیدا کردم انقدر ویرایش در ان انجام دادم که به یک اختراع جدید رسیدم . زمانی که به اختراع انگلیسی مراجعه کنید شبیه اختراع فعلی من قبل و بعد از ان به ثبت نرسیده است یعنی طرح من دارای 20 ایتم نواوری در ادعانامه و شرح و توصیف بود که این را مطمئن هستم . ولی مرجع استعلام دقیقا یه همچین طرحی را به دلیل نو نبودن رد کرد! مستندات ان را دارم . خب الان من باید چکار کنم ؟ جز این است که اطلاعات خود را افشا کردم و به سند نرسیدم . جز این است که داور از اطلاعات من ایده گرفته است . خب اگر الان یک نفر طرح منو با کمی ویرایش ثبت کنه من کجا میتونم ادعا حق تقدم کنم؟
    راستی یک چیزی رو بگم اداره اختراعات امریکا مثل ایران نیست اونجا داوران اوت سورس و بیرون از سازمان نیستند بلکه اشخاصی هستند قسم خورده که کارشان فقط و فقط ارزیابی پرونده است و بس . کسی که از این روند حمایت کرده و از سال 92 تا 99 مردم را برده مرجع استعلام و اورده مطمئن باشید قصد همچین شخصی رشد و شکوفایی علم در ایران نبوده بلکه فقط می خواسته از این طریق بتواند به مراجع علمی راه پیدا کند !
    چون سند اختراع که جایزه نیست مردم از طریق اساتید و دانشگاه ها دریافت کنند همان طور که سند منزل و خودرو و سند ازدواج جایزه نمی باشد .
    حتی ادیسون با 2500 اختراع در امریکا که به ثبت رساند از ناحیه مردم بود نه یک فرد اکادمیک دانشگاهی بلکه دانشگاه های ما ادیسون را با 2500 اختراع سرقت کردند و به زور به خودشان چسباندند گفتند او از ماست و ما از او هستیم . در صورتی که ادیسیون فرد دانشگاهی نبود . هر چند که ما خودمان در این دانشگاه ها تحصیل کردیم . از نظر اینجانب افراد تنبل سریعترین و نتیجه بخش ترین راه ها را برای حل یک مشکل خیلی زودتر از افراد با تحصیلات بالا پیدا می کنند !!!
    کشور ما با این روند منسوخ شده هیچ پیشرفتی در این حوزه نخواهد داشت تمام کسانی که امروز در حال ثبت اظهارنامه هستند روزی به این حرف من می رسند .

    1. با سلام، در قانون ثبت اختراعات و طرح های صنعتی و علایم تجاری، از نوآوری ها حمایت نکرده است و اختراعات دارای چتر حمایتی قانونگذار هستند. ملاک ثبت اختراع جهانی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیه چشم و پلک چشم 1403

دیه چشم و پلک چشم 1403

در مبحث دیات تمامی اعضای بدن در صورت آسیب شامل دیه خواهند بود ولی اعضای حساس مانند دندان، بینی و علی الخصوص چشم که هم

Select Language
تماس با ما